Onduidelijk contract brengt opkweekgeschil voor de rechter

Betaling per stek of per afgeleverde plant? In het derde jaar van een opkweeksamenwerking ontstond hierover discussie tussen twee partijen. Samen kwamen zij er niet meer uit en dus deed de Rechtbank Oost-Brabant op 15 maart uitspraak. Daarbij wees de rechter op onduidelijkheden in de overeenkomst tussen beide partijen en krijgen zij allebei deels gelijk.

Aan het eind van het derde seizoen van de samenwerking rond frambozenstek, waarbij de ene partij een deel van het werk uitbesteedde aan de andere partij, ontstonden er meningsverschillen. 

Stek of plant?
In de eerste twee jaar van de samenwerking werd gewerkt met een contract, aangeleverd door de partij die de frambozenstek bij een opkweekbedrijf afleverde. In het derde teeltseizoen, waarbij een driejarig contract werd aangegaan, veranderde dat en kwam het contract vanuit het opkweekbedrijf. 

De tekst van het contract veranderde in het derde seizoen. Waar eerst betaling eerst geregeld was via een stuksprijs per afgeleverde plant uit stek veranderde dat in een prijs per aangeleverde stek aan het begin van het opkweekproces. De partij die de stekken aanleverde en van wie nu geld gevraagd wordt door de opkweker vindt dat hier iets in het contract 'gemoffeld' is.

De rechter oordeelde afgelopen week dat daar waar van 'stekken' gesproken is, er van 'planten' is uitgegaan, ook de voorgaande twee seizoenen. "Beide partijen zijn niet consequent geweest in het gebruik van de begrippen stek en plant." Plant of stek, dat maakt uit voor de betaling, want in een opkweekproces is sprake van uitval.

Betalen voor afgekeurde planten
Omdat er in het derde teeltseizoen ook discussie ontstond over kwaliteit van het door het opkweekbedrijf geleverde product, werd de taalkwestie extra belangrijk. Betaling per een stek of plant is anders, net als dat het uitmaakt of betaald moet worden voor het aantal stekken dat aan het begin van het opkweekproces is afgeleverd óf dat er betaald wordt voor het aantal planten uit stek dat uiteindelijk uitgeleverd wordt.

Daarbij ontstond er ook discussie over wat er is afgesproken over planten die gekeurd zijn en afvallen. Moeten die betaald worden? Ja, zegt de rechter. De klachten over kwaliteit, te grote planten in het derde seizoen door volgens de klagende partij onvoldoende sorteren, kwamen te laat.

Voor alle ruim 6,5 miljoen aangeleverde stekken in 2021 moet betaald worden, ook voor het deel waarbij de planten uiteindelijk na aflevering afgekeurd werden. Dat betekent dat er nog bijna 2,5 ton overgemaakt moet worden aan het opkweekbedrijf.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.