Crisisupdate: TTF-gasprijs duikt onder 40 euro

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is maandag onder de 40 euro per megawattuur gedoken. Ook dinsdagochtend vroeg lag de prijs onder die grens. Ook de olieprijs zakt. In deze nieuwe crisisupdate proberen we de energieontwikkelingen en -berichtgeving weer op een rijtje te zetten.


De gasprijs voor een aprilcontract dook maandag op de Title Transfer Facility onder de 40 per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Het is mogelijk dat de prijs nog verder zal dalen, zegt hoogleraar energie-economie Machiel Mulder bij de NOS. "Voor de oorlog in Oekraïne schommelde de prijs altijd rond de 20 euro per MWh. Omdat we bijna geen gas uit Rusland meer ontvangen, moeten we het gas nu in Europa bewerken. Dat kost ongeveer 10 euro per MWh." Het is dus mogelijk dat de prijs verder zakt tot rond de 30 euro per MWh. 

Het roept vast ook de vraag op of het vast zetten van je energiecontract al wijsheid is. Jilles van den Beukel van het The Hague Centre for Strategic Studies twijfelt bij BNR. "De trend is dalend, dus de prijs kan nog wel naar beneden gaan. Maar een vast contract had je eigenlijk drie of vijf jaar geleden moeten afsluiten."

Naast de nieuwe daling van de gasprijs voor de korte termijn wijzen energiespecialisten, zoals bovengenoemde Jilles op Twitter, ook op de daling van de gasprijs voor komende winter tot onder de 50 euro per megawattuur. De contractprijs voor 'winter 2023' ligt dinsdagochtend op 48,8 euro per megawattuur. 

De TEK (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) is met ingang van dinsdag 21 maart geopend. Mkb-ondernemers, waarbij de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de omzet, kunnen tot 2 oktober 2023 compensatie aanvragen voor de gestegen gas- en elektriciteitskosten. 

De olieprijs zakt. De Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) wijst op een vatprijs onder de 75 euro

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden plant Nederland de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Het windpark is goed voor circa 500 Megawatt elektrolysecapaciteit en moet rond 2031 operationeel zijn, zo is maandag vanuit het kabinet in Den Haag bekend gemaakt. Het project wordt het eerste project dat aansluit op het waterstoftransportnetwerk op zee van Gasunie. 


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.