Huelva: oogst aardbeien -30% en blauwe bessen -25%

Het aardbeienseizoen is halfweg in Zuid-Spanje. Freshuelva, de vereniging van aardbeientelers en -exporteurs van Huelva, heeft berekend dat de opbrengst tot nu toe 30% lager is in vergelijking met vorig jaar en dat dit cijfer nog moeilijk zal kunnen worden opgekrikt in het tweede deel van het seizoen.

De manager van Freshuelva, Rafael Domínguez, vertelt dat het een erg moeilijk seizoen is vanwege de vele onzekerheden. "Er zijn niet alleen nieuwe fytosanitaire voorschriften en de buitensporige stijging van de teeltkosten, maar ook het weer is sinds het begin van de aanplant niet echt gunstig geweest."

20% van de planten moesten immers opnieuw worden aangeplant als gevolg van de warmte in oktober. En de oogstvolumes daalden aanzienlijk in de maanden januari en februari door de kou. Het aanbod op de markt is lange tijd schaars geweest.

Na de regen in de maand december is er volgens de manager van Freshuelva geen water meer uit de hemel gevallen. Dat betekent dat de beperking op irrigatiewater van kracht blijft. "Dat baart ons grote zorgen, want dat heeft natuurlijk een negatief effect op de teelt. De opbrengst zal zeker lager zijn dan vorig seizoen."

Wat frambozen betreft, is de pluk al voor 40% achter de rug in deze voorjaarsteelt. Telers hebben echt hun hoop gevestigd op de huidige afzet, want in de herfst waren de resultaten zeer slecht als gevolg van hevige concurrentie van derde landen zoals Marokko.

Voor blauwe bessen voorspelt Freshuelva een 25% lagere opbrengst dit jaar. Dat heeft vooral te maken met de late komst van de kou, want blauwe bessen hebben voldoende koude-uren nodig om te groeien. In november, december en de eerste helft van januari waren de laagste temperaturen veel hoger dan de gemiddelde waarden voor die periode. Ook de kou in de laatste weken van februari en begin maart hebben nu gezorgd voor een kleinere maatsortering.

Het water dat momenteel beschikbaar is voor irrigatie haalt overigens niet de benodigde kwaliteitsparameters voor een goede ontwikkeling van het gewas. "Het water heeft een te hoge zoutconcentratie. In sommige gebieden wordt een concentratie bereikt die drie keer te hoog ligt."

Voor meer informatie:
Freshuelva
https://freshuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.