Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Grote fluctuaties EPEX-prijzen door wisselend weer

Maart roert zijn staart is het gezegde. Eenzelfde uitdrukking kun je plakken op de energieweek die achter ons ligt. Rond afgelopen weekend schoten de energieprijzen hard omhoog, en doken ook weer omlaag. Daarbij kwamen ook weer oproepen voor noodvermogen kijken. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de laatste ontwikkelingen weer op een rijtje en blikken we nog een keer terug.


De gasprijs voor een aprilcontract sloot donderdag op de Title Transfer Facility af op 44,3 euro per megawattuur, iets hoger dan woensdag. Vrijdagochtend ligt de Intraday-prijs om en nabij 44 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

In de wekelijks update van AgroEnergy concluderen de energiespecialisten terecht dat het naast elkaar leggen van de prijzen van vorige week en deze week niet het hele verhaal vertelt. Dan blijft die piek in bovenstaande grafiek namelijk precies buiten beeld. Over de oorzaken is, ook op dit kanaal, al genoeg geschreven. Frankrijk was de 'boosdoener'.

De energiespecialisten wijzen er in hun update op dat de meeste LNG-tankers ervoor kiezen ervoor om de koers te verleggen naar andere Europese bestemmingen zolang de Fransen staken, maar er liggen ook tankers voor de Franse kust te wachten tot de stakingen voorbij zijn. De laatste berichten zijn dat de stakingen in ieder geval nog duren tot 21 maart.

Aanvoer gas voor Europa, data zoals bekend op 15 maart 2023 voor aanvoer tussen 16 februari en 15 maart in 2019-2021 en 2023. Grafiek uit Haagse update gasleveringszekerheid 17 maart

Qua elektriciteit ook slecht nieuws uit Frankrijk. De markt had de hoop dat 2022 een absoluut dieptepunt zou vormen in de elektriciteitsproductie van kerncentrales, schrijft men bij AgroEnergy, maar 2023 lijkt er niet veel beter uit te gaan zien qua kernenergie. De elektriciteitsprijzen in Frankrijk zijn daardoor flink opgelopen, en die trokken de prijzen in omliggende landen mee omhoog. Frankrijk is typisch een exporteur van elektriciteit, weet men, maar vorig jaar was al te zien dat er met name in de winter flink wat import nodig was uit duurdere bronnen zoals gas en steenkool. 

Het zeer wisselende weerbeeld zorgde ook voor grote fluctuaties bij de EPEX-elektriciteitsprijzen. Afgaand op het weerbericht voor komende week verwacht men bij AgroEnergy niet dat de EPEX-uurprijzen boven de 200 euro per megawattuur uit gaan komen. De gemiddelde dagprijs voor dit weekend komt vermoedelijk op 80 à 90 €/MWh uit en in de werkdagen daarna rond 105 €/MWh. Lees hier de hele update.


Dashboard uit Haagse update gasleveringszekerheid 17 maart


Dashboard update olie uit Den Haag van 17 maart

Eurostat heeft een interactief overzicht met statistieken over de Europese energiemarkt gepubliceerd. Het overzicht is hier te bekijken. 

TNO meldt dat men bezig is waterstof in te zetten om CO2 om te zetten in nuttige duurzame chemicaliën. TNO zet in op mierenzuur. Er is een pilotinstallatie gebouwd waar onderzoekers en industrie kunnen samenwerken om CO2-elektrolyse op een hoger plan te tillen. TNO verwelkomt partijen uit het grote bedrijfsleven, mkb en onderzoeksinstellingen om in deze open innovatieomgeving met TNO-onderzoekers te experimenteren en te testen om de industrie sneller te verduurzamen.