Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van der Avoird Trayplant werkt met vloeibare kalisalpeter

"Gewone minerale meststof, maar dan uit organische mest"

Afgelopen jaar experimenteerde Van der Avoird Trayplant met de vloeibare kalisalpeter gemaakt met het Greenswitch® proces gebaseerd op Pure Green Agriculture-technologie. Peter van Hulten en Jurgen Blom van van het zachtfruitbedrijf praten erover met Wim Voogt van Handelsonderneming Klep, handelspartner van Van Iperen in dit verhaal van Van Iperen waarin ook uitgebreid wordt stilgestaan bij de nieuwste kas van het bedrijf in Molenschot. Jurgen: “Het GreenSwitch product past perfect in onze bedrijfsfilosofie.” 

De telers kwamen in aanraking met het product via Wim. “Ik kom hier al zolang als het bedrijf bestaat", vertelt hij. "Gemiddeld genomen ben ik een halve dag per 14 dagen voor dit bedrijf actief. Toen ik voor het eerst van Greenswitch hoorde en op uitnodiging van Van Iperen een bezoek bracht aan de fabriek in Hardenberg, dacht ik meteen: ‘Dat is iets voor Trayplant!’ Ik heb op de terugweg vanuit de auto Jurgen gebeld.”


Jurgen, Wim en Peter

En dat bleek de juiste inschatting. Jurgen: “Het concept past naadloos binnen onze visie op duurzaam telen. We hebben eerder geëxperimenteerd met organische meststoffen, maar dat zorgde al snel voor verstoppingen in het druppelsysteem. Bij Greenswitch produceren ze uit drijfmest een vloeibare en heldere duurzame nitraatmeststof. En dat werkt net zo goed als de chemisch geproduceerde variant.”

Jurgen: “We hebben dit nu een jaar gebruikt in de teelt van long canes, frambozenplanten die binnen 3 maanden fruit geven. Samen met Wim hebben we daar het bemestingsschema voor gemaakt in ‘Mijn Bemesting’ (het rekenprogramma van Van Iperen dat recepten maakt voor de juiste voeding voor het gewas). Die proef is geslaagd. Hier willen we graag mee door. Het mooie is dat dit product zonder aardgas wordt geproduceerd. Het is een gewone minerale meststof, maar dan uit organische mest. Voor de productie van kunstmest is veel energie nodig en dat is hierbij dus niet het geval. Dat past perfect in ons streven naar een duurzame teelt.”

Jaarrond verse aardbeienplanten
De mannen van Van der Avoird vertellen ook over hun plannen voor jaarrond teelt. Daarvoor willen zij het hele jaar door verse aardbeienplanten gaan leveren. Jurgen: “Nu oogsten we in juli de stekjes van de moederplanten. Die gaan in tray’s op het buitenveld. In december gaan ze de koelcel in om ze in augustus het jaar daarop te leveren. Van augustus tot december oogst de kweker ongeveer vijf kilo aardbeien per vierkante meter. Vanaf december gaat de plant weer bloemen aanmaken om dan vanaf maart tot en met mei nog eens zo’n tien kilo per vierkante meter te leveren. Dat is dus een lange doorlooptijd, waarbij ook veel energie wordt gebruikt om de planten te bewaren in de koelcel. Daarnaast heeft de teler twee periodes die heel druk zijn en veel arbeid vragen. In die periodes levert iedereen aardbeien, dus zijn de prijzen waarschijnlijk ook niet hoog. Veel nadelen dus.

“Gaan we jonge planten in de kas opkweken, dan hebben we daar maar zes weken voor nodig. Dat betekent dat je meteen daarna al fruit produceert. Drie keer per jaar neem je nieuwe planten af. Dat betekent extra kosten, maar ook een verdrievoudiging van je opbrengst. Daarnaast kan de teler het hele jaar aardbeien leveren, is de arbeidsvraag vlak en besparen we flink wat energie als er op een goede manier wordt verwarmd en gekoeld. De sector is hier nog niet klaar voor, maar we verwachten wel dat dit gaat komen. Daar werken wij in ieder geval naartoe.”

Lees hier het hele verhaal.

Voor meer informatie:
Van der Avoird Trayplant
Rimpelaar 3
5124 RB
Molenschot
Tel.: +31 (0)161 451 427
info@trayplant.nl
www.trayplant.nl


Van Iperen
info@iperen.com 
www.iperen.com

Publicatiedatum: