Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Hollandse hete pepers toch weer vroeg

Tholen - “Ik heb de eerste pallets Hollandse hete pepers alweer de deur uit gegaan.” Dat zegt Hamid Haddouch van Chili & Pepper. Hij wijst erop dat daarmee het peperseizoen toch weer vroeg is, ondanks zorgen over energie bij telers. Vooral rode habaneropepers worden bij de teler met een vroege oogst al volop geplukt. “Vorig jaar was de eerste oogst eind maart al vroeg, maar dit jaar zijn we nog vroeger.”

Geen tekorten
De winter is hier relatief mild geweest. Datzelfde geldt, koudeprikken daargelaten, ook voor het mediterraan gebied. Hamid levert ook veel pepers uit Marokko en vanuit landen als Rwanda en Oeganda. “Uit Marokko is nog steeds voldoende aanvoer, omdat het er ook niet echt koud is geweest.” Afgelopen jaren traden er weleens tekorten op in het winterseizoen, maar die bleven dit winterseizoen uit. “De prijzen zijn ook stabiel gebleven”, geeft de peperspecialist aan. 

Met de eerste lokale, Hollandse pepers kan Hamid het assortiment mooi uitbreiden. “Je kunt je ermee onderscheiden. Je wilt een zo divers mogelijk pakket aanbieden. Dat kan ik met import en teelt uit de kas.”

Import
Voor pepers uit Oeganda heeft Hamid als vanouds vaste klanten, onder meer in Duitsland. “Zij willen pepers van daar vanwege de speciale smaak.” Door met een vast netwerk van telers te werken heeft Chili & Pepper de lastige fruitmot, die de handel uit Afrikaanse landen de afgelopen jaren flink heeft bemoeilijkt, ‘onder controle’. “Om de zending krijg ik te maken met een MRL-test. Er blijft veel afkeur, dat maakt het lastig, maar wij slagen er goed in onze klanten van Oegandese pepers te voorzien.”

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft Hamid actief. Hier is de laatste jaren de vraag naar de hetere pepers toegenomen. Brexit-perikelen hebben de handel wel bemoeilijkt. “Het is er allemaal niet makkelijker op geworden.”

Koude kassen
Gaandeweg het Hollandse seizoen komen er steeds meer pepers bij. De gele habaneropepers zijn vaak iets later dan de rode en komen eraan. Uit koude kassen laat de oogst nog wel even op zich wachten. Hamid ziet dat er meer telers hebben besloten niet te stoken en voor de teelt het weer af te wachten. “Licht is er op zich wel genoeg, maar voor een vroege oogst moet je ook stoken. Dat doen minder telers.” Toch ziet hij los daarvan weinig grote veranderingen in areaal.

Als ook uit koude kassen de producties op gang komen, zou er weleens wat meer druk op de markt kunnen komen. “Je hebt dan ook volop Spaans en bijvoorbeeld ook Frans product beschikbaar. Dat kan het lastig maken.” Zelf is Hamid ook op de Franse markt actief. Hij heeft er klanten die echter, zodra het kan, vooral Franse pepers willen hebben. “Maar buiten de lokale piekproducties blijven de Hollandse hete pepers aan belang winnen.”

Voor meer informatie:
Hamid Haddouch
Chili & Pepper The Netherlands
hamid@chili-pepper.nl      
www.chili-pepper.nl