Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rol onkruid bij verspreiding ToBRFV onderzocht

Een studie gepubliceerd in 2022 door wetenschappers van de Universiteit van Jordanië en het Instituut voor Duurzame Gewasbescherming van de Nationale Onderzoeksraad van Italië (IPSP-CNR) richt zich op de rol van onkruid als gastheer van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

Van februari 2019 tot november 2021 werd er onkruid verzameld van tomatenpercelen en kassen in de Jordaanvallei en hooglanden in de belangrijkste tomatenteeltgebieden, daar waar het virus in 2015 voor het eerst opdook.. Een breed scala aan onkruidsoorten (30 plantensoorten van 16 families) werd aangetroffen tussen de tomatengewassen. De meeste verzamelde planten waren asymptomatisch, op enkele uitzonderingen na, die vergeling, dwerggroei, ToMV of ToMoV vertoonden, delen de auteurs van het onderzoek.

"Van de 258 verzamelde monsters werd ToBRFV (DAS-ELISA, gevolgd door mechanische inoculatie met Nicotiana tabacum, D. metel, D. stramonium en bevestigd door RT-PCR) gedetecteerd in 114 monsters die overeenkomen met 12 plantensoorten: Amaranthus retroflexus, Beta vulgaris subsp. maritima en Chenopodium murale (Amaranthaceae); Conyza canadensis en Taraxacum officinale (Asteraceae); Malva parviflora (malvaceae); Oxalis corniculata (Oxalidaceae); Portulaca oleracea (Portulaceae); Veronica syriaca (Scrophulariaceae); Solanum elaeagnifolium en S. nigrum (Solanaceae); en Corchorus olitorius (Tiliaceae). Plantensoorten waarvan meer dan 50% van de verzamelde monsters was geïnfecteerd, waren A. retroflexus, C. canadensis, T. officinale, C. murale, M. parviflora, V. syriaca en S. nigrum."

Tijdens het onderzoek werden ook volwassen vruchten van S. nigrum verzameld van symptomatische planten voor verdere experimenten om de overdracht van ToBRFV via zaden te beoordelen. De resultaten tonen aan dat ToBRFV ook kan worden overgedragen van besmette zaden van S. nigrum op zaailingen, maar wel in een laag percentage (1,9%).

"Deze studie toont de noodzaak aan van controlemaatregelen vóór het planten van de zaailingen, aangezien onkruid een primair ToBRFV-inoculum kan dragen. Het verwijderen van plantenresten en onkruid na de oogst, door bijvoorbeeld het onkruid te verbranden, speelt een belangrijke rol in het voorkomen van de verspreiding van ziekten", adviseren de auteurs van de studie. "Telers moeten ook regelmatige onkruidstrategieën toepassen om de opbouw van onkruid dat ToBRFV kan overdragen te voorkomen."

De resultaten van het onderzoek kunt u hier in meer detail lezen.

Publicatiedatum: