Nieuwe hydraulische hydrokar gaat binnenkort met loonwerker de kas in

Tholen - Al ruim twintig jaar werken loonwerkers naar volle tevredenheid met hydrokarren tijdens de teeltwisseling. Intensief gebruik maakt echter wel dat er na verloop van tijd steeds meer onderhoud en revisie nodig is.

Reden voor loonwerkers om bij APH Techniek, samen met destijds Sosef de ontwikkelaar van het eerste type hydrokar voor op buisrails, te vragen naar een nieuwe versie. Daaraan is de afgelopen jaren gewerkt. Inmiddels is een prototype doorontwikkeld naar een versie die ‘voor 99%’ klaar is, zegt Ard Vester. “De kar heeft alle testen doorstaan en gaat nu de kas in voor een praktijktest.”


Verkoper Henry van Wijk van APH Techniek met een prototype van de kar op HortiContact 2022

Integratie hydrauliek
Zowel vorig jaar als afgelopen februari was de Hydrokar Buisrailwagen van APH Techniek te zien op tuinbouwbeurs HortiContact. Vorig jaar als prototype en dit jaar in de versie die de kas in gaat met een loonwerker. “Aan de buitenkant is de kar goed vergelijkbaar met het oude model”, zegt Ard, eigenaar van APH Techniek uit Wateringen. Zo is de grote haspel nog altijd geschikt voor slangen tot circa 250 meter, is de kar uit RVS316 opgebouwd en demontabel voor onderhoud. “Maar aan de binnenkant is er wel veel veranderd.”

Een belangrijk punt is dat de hele hydrauliek ‘op de schop’ is gegaan. “Voorheen zat bijvoorbeeld de hendelbediening bovenop het frame. Hierdoor moesten veel slangen door de hydrokar heen en weer lopen.” Nu is dit geïntegreerd in een speciaal blok onderaan de kar. Ook de kleppenblokken zitten niet meer bovenop het frame. “Daardoor hebben we makkelijker en schoner kunnen bouwen.”

Minder trillingen
Een ander verbeterpunt is de plaatsing van het motorblok. De hydrokar wordt aangedreven door een benzine-aggregaat. “Gebruikers vonden de trillingen daarvan vervelend. Je moet je voorstellen dat als je de hele dag op het platform staat dat stevig trilt, dat dat niet fijn is. De trillingen van de motor gingen rechtstreeks het frame in. Nu hebben we het motorblok opgehangen in rubberen dempers en zijn er geen trillingen meer.”

Wie zich afvraagt waarom de kar nog met benzine aangedreven wordt in tijden waarin steeds meer systemen elektrisch aangedreven worden, moet begrijpen hoe loonwerkers de kar gebruiken, zegt Ard. “De hydrokar wordt tijdens de teeltwisseling gebruikt. Daarbij wordt heel veel water gebruikt. Daar houdt elektronica niet van. Bovendien staat er geen teelt in de kas op het moment van gebruik, dus de uitlaatgassen leveren daarvoor geen problemen.” Tel daarbij op dat het wisselen van accu’s of regelmatig opladen van accu’s niet nodig is en men snapt dat voor deze oplossing gekozen is.


Een voordeel voor opschaling van de productie is dat alles ‘volledig digitaal op tekening’ staat.

Praktijktest
Ook los van de aandrijven, waarbij de loonwerker met voetbediening de kar vooruit of achteruit kan laten gaan, komt er geen elektra aan te pas op de kar. “Alles gaat hydraulisch.” Omdat veel onderdelen zijn vervangen door moderne alternatieven, waarmee compacter bouwen mogelijk werd, is het wel de kunst alles optimaal op elkaar af te stemmen. Als voorbeeld geeft de techneut het samenspel tussen de ontspankracht van de haspel en inschakelen van de rijkracht. “Daarvoor is een dynamische afstelling nodig. Alle kleppen bij elkaar moeten de functie regelen. Het is geen kwestie van ‘even een schakelaar’. Je wilt bijvoorbeeld dat de haspel altijd net even eerder gaat rollen dan de kar gaat rijden.”

Zodra telers straks hun teelt gaan wisselen in bijvoorbeeld de komkommers of hun winterteelt afronden, gaat de loonwerker de kas weer in. Daarbij zal de nieuwe Hydrokar Buisrailwagen aan de eerste echte praktijktest onderworpen worden. De loonwerker die zich met de vraag voor verbetering van de kar bij APH Techniek meldde, wil waarschijnlijk het eerste exemplaar na een succesvolle test ook direct kopen. Daarna hoopt men in Wateringen een veelvoud te kunnen gaan produceren. “De komende jaren zullen de huidige karren dan gaandeweg vervangen kunnen worden.”

Voor meer informatie:
APH Techniek
`s-Gravenzandseweg 16
2291 PE Wateringen
Tel: +31 (0) 174 219 200
info@aphtechniek.nl 
www.aphtechniek.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.