Geklimatiseerde kassen maken tomatenteelt bij 45ºC mogelijk in de Emiraten

Telers in de Emiraten bereiden zich voor op het begin van de zomer, wanneer ze dankzij geklimatiseerde kassen onder moeilijke omstandigheden en met temperaturen tot 45 graden tomaten kunnen telen.

"Op dit moment zitten we in de overgangsperiode van winter naar zomer. De temperaturen liggen overdag rond de 30 graden en 's nachts rond de 25 graden. Netkassen voldoen bij deze temperaturen", zegt Ali Aljararwah, CEO van Ghalya Farm, gelegen in het Al Ain-gebied van Abu Dhabi.

"Maar als de temperatuur in de zomer oploopt tot 40-45 graden, kan geen enkel gewas onder deze omstandigheden overleven en gebruiken alle telers overdag kassen met airconditioning en koele luchtstromen", voegt Ali toe.

Volgens de teler is het gebruik van deze kassen niet duur in energie, maar verbruiken ze wel veel water. "De energiekost is niet erg hoog, waardoor we tomaten kunnen blijven telen tegen concurrerende prijzen, maar ook de milieu-impact is verwaarloosbaar."

"De kwaliteit komt sterk overeen met die van tomaten in de buitenteelt", zegt de teler. "Momenteel heb ik 10 hectare met kassen, maar de komende seizoenen wordt dat dubbel zoveel."

De gehele tomatenproductie in de Emiraten wordt opgenomen door de lokale markt, via supermarkten en boerenmarkten, maar ook door directe verkoop van het teeltbedrijf aan de consument. Hoewel de teeltkosten in de zomer stijgen, vertrouwen telers volgens Ali op de voorkeur van de consumenten voor binnenlandse producten. "Deze voorkeur is echter niet onvoorwaardelijk. Daarom streven we er steeds naar om tomaten van hoge kwaliteit te telen."

Volgens Ali worden koeltechnologie├źn van verschillende leveranciers gebruikt. "Koelmachines uit verschillende landen concurreren op onze markt: Europese, Amerikaanse, Chinese, ... De installateurs zijn evenwel meestal lokale bedrijven." 

Voor meer informatie:
Ali Aljararwah
Ghalya Farm
Tel: +971 501911872 (VAE)
Ali.jrar9@yahoo.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.