Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Algemene inflatie naar 8 procent

Inflatie voedingsmiddelen stijgt in februari naar 18,4 procent

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 8,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In januari was de inflatie 7,6 procent.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In februari waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 8,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 7,7 procent.

Voeding duurder
De prijsontwikkelingen van onder andere voedingsmiddelen Voedingsmiddelen waren in februari 18,4 procent duurder dan een jaar eerder, in januari was dat 17,6 procent. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van verse groenten. Daarnaast hadden ook de prijsontwikkelingen van een bezoek aan een restaurant en café (inclusief afhaalmaaltijden) en energie een verhogend effect op de inflatie.

Motorbrandstoffen goedkoper
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in februari 9,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 5,6 procent lager.

Inflatie eurozone daalt licht
Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in februari 8,9 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in januari was dat 8,4 procent. De inflatie in de eurozone daalde van 8,6 procent in januari naar 8,5 procent in februari.

Bron: CBS

Publicatiedatum: