"het is nu mogelijk om het tomatenseizoen in Marokko te redden"

Marokko verwacht medio april weer normale tomatenopbrengst na koudegolf

De koudegolf die Marokko aan het begin van het jaar meemaakte, veroorzaakte een acute daling van de tomatenteelt, waardoor de dagelijkse opbrengst met meer dan 80% afnam, aldus de Marokkaanse vereniging van groenten- en fruittelers en exporteurs. De minimumtemperaturen waren te laag, tussen 1 en 6°C, waardoor de planten in vegetatieve nulstand kwamen en de teelt van 2000 tot slechts 250-300 kg per ha per dag daalde.

Momenteel zijn de temperaturen verbeterd, volgens Mustapha Aouragh, een Marokkaanse agronoom die gespecialiseerd is in de tomatenteelt. "De temperaturen bereikten 13-18°C 's nachts en 17-27°C overdag, in de regio Souss Massa, met een vochtigheidsgraad van 70%. Deze omstandigheden markeren het einde van de winter en het is nu mogelijk om het tomatenseizoen in Marokko te redden en het verschil in opbrengst ten opzichte van vorig jaar aanzienlijk te verkleinen."

"Na een winter die werd gekenmerkt door zeer lage temperaturen, moeten de telers nu de grond nieuw leven inblazen en de tomatenwortels een tweede leven gunnen en vervolgens de voeding in evenwicht brengen. Er worden thermische schokken verwacht, maar de gevolgen daarvan kunnen worden beperkt door de kassen te versterken en de gewasdichtheid en de irrigatie te regelen," voegt Mustapha eraan toe.

"Er moet zorgvuldig op worden toegezien dat de gewassen vrij blijven van ziekten, vooral van het ToBRFV-virus, door een quarantainesysteem in te voeren en het aantal mensen dat de bedrijven mag betreden tot het minimum te beperken. Ziektegerelateerde verliezen vertegenwoordigen 5 tot 10% van de oogst.

De teler verwacht dat de teelt tegen half april weer zijn normale niveau bereikt, waardoor de exporteurs volgens Mustapha tot het einde van het tomatenseizoen nog 2 tot 3 maanden volle capaciteit hebben. "De binnenlandse vraag naar tomaten blijft momenteel zeer hoog in een context van onvoldoende aanbod. De quota die de export beperken, zullen naar verwachting geleidelijk afnemen totdat de beperkingen eind april volledig zijn opgeheven."

Voor meer informatie:
Mustapha Aouragh
+212 661 938200
aouraghmustapha9@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.