Crisisupdate: Storm duwt elektriciteitsprijs omlaag

De TTF-gasprijs voor de korte termijn is weer onder de 50 euro per megawattuur gezakt. De elektriciteitsprijzen reageerden op de storm, ook afgelopen nacht nog. Door heel Europa waren lage elektriciteitsprijzen te vinden. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De gasprijs voor een aprilcontract sloot maandag op de Title Transfer Facility af op 49,50 euro per megawattuur. Dinsdagochtend ligt de Intraday-prijs om en nabij de 47 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

Zoals verwacht werd er maandag veel 'groene' elektriciteit opgewekt. Op het platform Energieopwek.nl is dagelijks te volgen hoe de verhoudingen liggen. Gisteren op het hoogtepunt van de storm waaide het hard en scheen de zon ook nog, stipt Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie op Twitter.

Vanochtend ligt de 'groene' opwek half zo hoog. Bekijk hier de cijfers.

Energietwitteraar Martien Visser, werkzaam voor Hanzehogeschool en Gasunie, wijst er ook op dat vannacht er lage elektriciteitsprijzen werden genoteerd door vrijwel heel Europa.

Bijzonder hoogleraar Ad van Wijk, bekend als warm pleitbezorger van waterstof, is jarenlang in stilte betaald door de belangenorganisatie van netbeheerders. De sponsoring is saillant, schrijft het Financieele Dagblad, omdat netbeheerders groot voorstander zijn van de ontwikkeling van waterstof, want daarmee kan het gasnetwerk een tweede leven krijgen.

Onderzoeksjournalistiek platform Pointer stelt de vraag of kernenergie duurder is dan duurzame energie. Ja, zeggen de onderzoeksjournalisten in een factcheck. Het is 'een van de duurste' alternatieven. Op Twitter reageert CDA Tweede Kamerlid Bontenbal kritisch, waarop een discussie over vergelijken en rekenen volgt.

De olieprijs daalt, onder meer uit vrees voor een Amerikaanse bankencrisis nu de Silicon Valley Bank failliet is. Vrijdag koste een vat olie 80,72 Amerikaanse dollar, zo brengt de OPEC naar buiten. De Gazet van Antwerpen schrijft erover en wijst erop dat de prijs van een vat olie van de Noordzeesoort Brent maandag daalde met meer dan 4 procent tot 78,97 dollar. 

De Nederlandse Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen voor brandstof dalen ook, zo blijkt uit het dagelijkse overzicht van UnitedConsumers. Een liter Euro95 doet 1,972 euro en een liter diesel 1,76 euro.

Minister Jetten van Klimaat en Energie doet verslag aan de Tweede Kamer van de Informele Energieraad in de Europese Unie van 27 en 28 februari. Hij schrijft dat Nederland tegen teveel ingrijpen op de energiemarkten is en de spotmarkt in tact wil houden 'zodat de markt goed blijft functioneren'. Een deel van de lidstaten is voor ontkoppelen van de elektriciteits- en gasprijs. Dat gaat niet door, zo lekte al uit

Jetten deelt ook met de Tweede Kamer dat hij een garantieregeling wil opzetten om voortgang van CO2-project Porthos mogelijk te maken. Via Porthos moet CO2 in de Noordzeebodem opgeslagen gaan worden. Stikstofperikelen remmen de ontwikkeling van het project. Jetten schrijft:

"Het wegvallen van de bouwvrijstelling veroorzaakt dusdanig significante financiële risico's voor de initiatiefnemers van het CCS-project Porthos (EBN, Gasunie, Havenbedrijf Rotterdam), dat zij zich genoodzaakt zien de finale investeringsbeslissing uit te stellen. Hierdoor loopt het project een vertraging op van mogelijk twee jaar. Vanwege de aanzienlijke bijdrage van Porthos aan de CO2-reductiedoelstelling voor 2030, namelijk 2,5 Mton CO2 per jaar, acht ik deze vertraging zeer onwenselijk. Om deze vertraging, en in het uiterste geval zelfs mogelijk afstel, te voorkomen, is het noodzakelijk dat Porthos de reeds ingezette aanbestedingsprocedures voortzet en contracten aangaat met leveranciers en aannemers." 

De initiatiefnemers hebben het rijk om een garantie verzocht. Jetten is voornemens die te geven. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.