Biota Nutri als nieuwe toepassing binnen de tuinbouw

“Organische meststoffen zijn straks de license to produce”

Organische voedingsstoffen in de hoogwaardige teelt zijn de toekomst. Dat was de visie van Peter Klein toen hij in 2018 Biota Nutri oprichtte. Inmiddels telt de scale-up twintig zelfgeproduceerde organische meststoffen en twintig personeelsleden. Een succesvol voorbeeld van een nieuwe toepassing binnen de tuinbouw, wat de nominatie voor de themaprijs 2023 verklaart. “We moeten als tuinbouw nog meer verduurzamen,” aldus Peter in onderstaand verhaal van de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Verduurzamen is het kernwoord van Biota Nutri. Het is de basis van de missie en de visie, en de reden dat Peter in het bedrijf is gestart. “Organische meststoffen zijn straks de license to produce,” stelt hij. “We moeten verduurzamen. Je ziet dat er nu grote stappen worden gezet op het gebied van energie, maar ook op het gebied van mest- en voedingsstoffen is een grote verduurzamingsslag nodig. Wij doen daar een bijdrage in.”

Urban farming
“Je ziet bijvoorbeeld nieuwe teelten en toepassingen in de urban farming,” gaat Peter verder. “De voedselproductie wereldwijd trekt naar de steden toe. Daarbinnen zie je weer een trend naar teelten als baby leaf sla, kruiden en cressen, bijvoorbeeld. Dat assortiment zal alleen maar groter worden, met nieuwe smaken en in de toekomst ook veel meer voedingswaarde. Er zijn nog zoveel gewassen te ontdekken die echt van toegevoegde waarde zijn. Ook daarin willen wij een rol spelen.”

Avontuur
Biota Nutri draait veel pilots op het gebied van duurzaamheid. Met hun organische mestsysteem kunnen ze veel waarde toevoegen op dat gebied. “Maar we staan als sector ook echt nog aan het begin van een revolutie in het vinden van nieuwe smaken, meer voedingswaarde en langere houdbaarheid door het toevoegen van bepaalde combinatie van organische voedingsstoffen aan de teelt. Daar zijn nog zoveel onontdekte combinaties te ontdekken, dat is echt een avontuur.”

Minder input
“De product lifecycle van gewassen zal steeds meer versnellen,” gaat Peter verder. “Onder andere doordat onderzoek steeds verder gaat. Wij zijn echt benieuwd welke unieke, krachtige combinaties van organische voedingsstoffen en nieuwe gewassen daar uit gaan komen. En doordat we steeds intensiever gaan telen op minder vierkante meters, kunnen we steeds meer opbrengst realiseren met steeds minder input van grondstoffen. Bovendien hou je dan meer land over om terug te geven aan de natuur, dus ook daarin zie je dat intensieve tuinbouw een belangrijke verduurzamingsrol speelt.”

Onmisbaar
“Het basisdoel voor ons blijft die verduurzaming,” besluit Peter. “Organische meststoffen zijn daarin onmisbaar, nu en in de toekomst. De toegevoegde waarde van onze organische voedingsstoffen in combinatie met bepaalde gewassen zal niet alleen liggen in een lagere ecologische footprint, maar ook krachtigere smaken, betere teelt en meer voedingswaarde in de producten. Dat is een mooi proces!”

Bron: Tuinbouw Ondernemersprijs


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.