Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bankerplanten ingezet voor jaarrond biologische bladluisbestrijding in paprika

In de winterperiode komt de biologische bestrijding van bladluis in paprika vaak moeilijk op gang door het lage aantal lichturen. Dit terwijl het beperkte middelenaanbod een goed functionerend arsenaal aan biologische bestrijders onmisbaar maakt. Daarom worden in de PPS ‘Jaarrond biologische plaagbestrijding’ strategieën ontwikkeld om de biologische bestrijding onder suboptimale klimaatomstandigheden te verbeteren. Hessel van der Heide van de WUR geeft hieronder een update.


 
Een van deze strategieën is het toevoegen van verschillende bankerplanten met LED-belichting om de populatie biologische bestrijders in een vroeg stadium van de paprikateelt op te bouwen.

Grote inloopkooien
Deze strategie wordt onderzocht in een grote kasproef bestaande uit 8 grote inloop kooien (5,5m x 3,8m x 2,5m) met daarin 32 paprika planten. De geteste biologische bestrijders zijn het schaakbordlieveheersbeestje Propylea quatuordecimpunctata (P14) en de zweefvlieg Eupeodes corollae. De te bestrijden plaag is de groene perzikluis (Myzus persicae).

Er worden twee soorten bankerplanten getest; graanbankers met de graanluis Sitobion avenae en koolbankers met melige koolluis Brevicoryne brassicae. De zweefvlieg kan zich voortplanten op zowel de graanluis als de koolluis, voor P14 is alleen de graanluis geschikt. In de helft van de kooien zijn alleen graanbankers toegevoegd, aan de andere helft van de kooien zijn beide bankerplanten toegevoegd. Ook is de helft van beide bankerplant combinaties voorzien van LED-belichting.

Nieuwe generatie
De biologische bestrijders zijn twee keer geïntroduceerd, met twee weken tussen de introducties. Ongeveer een maand na de eerste introductie was er een nieuwe generatie bestrijders en is er begonnen met de introductie van de groene perzikluis.

Momenteel zijn de bestrijders in grote maten terug te vinden in alle kooien. Het aantal groene perzikluizen neemt langzaamaan toe, maar er worden ook bestrijders waargenomen in de bladluishaarden. Komende weken wordt nauwgezet de populatie van zowel de bestrijders als de plaag gevolgd.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door: Stichting Kennis in je Kas, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw, Glastuinbouw Nederland en WUR Glastuinbouw Club van 100.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: