Binnen enkele maanden komen er nog eens 10 hectare substraatteelt in productie in de kassen van Fri-El Green House in Ostellato, in de Italiaanse provincie Ferrara. Daarmee komt het totaal op 30 hectare, bijna allemaal bestemd voor de tomatenteelt. Directeur Florian Gostner vertelt over de plannen.
Florian Gostner
"We zijn ondertussen energie-onafhankelijk en onze producten liggen al in de meeste supermarktketens, niet alleen in Noord-Italië, maar ook in Midden- en Noord-Europa. De belangrijkste doelstelling voor 2023 is om het aandeel op de Italiaanse markt aanzienlijk te vergroten", zegt de CEO.
Naast tomaat lopen er ook proeven voor de substraatteelt van komkommers, courgettes, aubergines, paprika's en meloenen.
"In de zomer realiseren we 65% van de omzet in Italië en 35% in het buitenland. In de winter wordt er meer geëxporteerd: 45% van de verkoop vindt plaats in Italië, 55% in het buitenland. Duitsland en Oostenrijk zijn de twee belangrijkste bestemmingsmarkten", zegt Gostner.
De activiteit blijft winstgevend, onder meer omdat de kassen verwarmd worden met energie die afkomstig is van aangrenzende biogasinstallaties, warmtekrachtkoppeling en zonnepanelen. "In december daalden de bestellingen. Het gemiddelde voor 2022 is in ieder geval bevredigend, maar in de laatste 4 maanden van vorig jaar was er een aanzienlijke prijsdaling."
"In deze eerste maanden van het jaar is de vraag naar onze tomaten stabiel gebleven, in lijn met de programmering", besluit Gostner.
Voor meer informatie:
H2ORTO
Via delle Serre 1
44020 Ostellato (Ferrara) - Italië
Tel: +39 (0)533 57411
www.h2orto.it