Crisisupdate: 'Gratis' elektriciteit en piek in gasprijs

De TTF-gasprijs schoot vrijdag voor het eerst sinds het najaar van 2022 weer echt omhoog. In één dag tijd kwam er bijna 10 euro bovenop de prijs bij, een prijsstijging van ongeveer een kwart. Dat was lang niet vertoond. Maandagochtend schommelt de korte termijngasprijs rond de 50 euro.


De gasprijs voor een aprilcontract sloot vrijdag op de Title Transfer Facility af op bijna 53 euro per megawattuur. Maandagochtend ligt de Intraday-prijs om en nabij de 50 euro. Klik hier voor actuele cijfers.

Als oorzaak voor de prijsstijging wordt gewezen op Franse stakingen die LNG-aanvoer verstoren en op speculatie op de markt. Onder meer Knack wijst erop dat de komende tijd handelaren weer aan gas gaan trekken om gas in te slaan voor komende winter. De verwachting is dat dat opnieuw, net als vorige zomer, gepaard zal gaan met stijgende prijzen. Of er dan nieuwe recordprijzen zoals vorig jaar genoteerd gaan worden, dat is afwachten. De piek van vrijdag laat in ieder geval zien dat de relatieve lage gasprijs voor crisisbegrippen niet gegarandeerd maar zo blijft voortkabbelen.

Met harde wind wordt vandaag een negatieve elektriciteitsprijs gerealiseerd.

Na dagen van vochtig en donker weer allicht een dag om de lampen in de kas nog even wat extra aan te doen. Onderzoekster Lisanne Helmus-Schuddebeurs van Delphy test LED in paprika en schrijft over het moeizame weer op LinkedIn


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.