Telers met biomassacentrale teleurgesteld in wkk-keuze buurman

Aardbeienteler Royal Berry is de afgelopen jaren flink gegroeid. Om de kassen te verwarmen is gekozen voor warmtekrachtkoppeling-installaties (wkk). Collega-telers uit glastuinbouwgebied NEXTgarden in de gemeente Lingewaard zijn daar niet blij mee en ook politiek stelt men vragen, want: moet de glastuinbouw niet van het gas af?

Ja, onderschrijft ook Royal Berry in een artikel in De Gelderlander, maar een volledig gasloos alternatief is er in het gebied niet. Ook de biomassacentrale in het gebied waarin telers samen investeerden, maakt soms nog gebruik van gas, bij piekmomenten. Lees hier het hele artikel. 

Geen geothermie
Een gebrek aan geothermiepotentie in Gelderland betekent dat de provincie in de toekomst de warmtevraag vanuit de glastuinbouw in moet vullen met alternatieve warmtebronnen, zoals biomassa. De provincie wijkt daarin richting 2050 af van landelijke klimaatneutrale scenario's, zo viel eind 2021 al te lezen in de glastuinbouwbijlage in een onderzoek naar de toekomst van de energie-infrastructuur in de provincie. De landelijke scenario's leunen veel meer op geothermie dan in Gelderland mogelijk is.  

In opdracht van de provincie Gelderland hebben Berenschot en Witteveen+Bos in nauwe samenwerking met Liander, Gasunie, TenneT en het Gelderse Energieakkoord onderzoek uitgevoerd om integraal in beeld te brengen welke energie-infrastructuur in Gelderland nodig om het energiesysteem van de toekomst te realiseren.

Het complete rapport is hier in te zien. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.