Terug naar de smaak van de pizzutellotomaat op Sicilië

Onlangs vond op het Siciliaanse teeltbedrijf Dino Antoci, lid van de coöperatie Orto Vittoria, een open dag plaats om de kenmerken van Pizzillo, een Pizzutello tomaat van TSI Italia, aan het publiek te tonen.

Foto's boven en onder: enkele momenten tijdens de rondleidingen in de demokas

"Pizzillo is een moderne versie van de pizzutellotomaat. Het is qua smaak identiek aan de tomaat waarmee mijn grootmoeder pasta op smaak bracht. Zoals de naam in het Italiaans doet vermoeden, eindigt de Pizzillo tomaat qua vorm in een punt, een eigenaardigheid van de tomaten die ooit in heel Zuid-Italië en ook op Sicilië werden geteeld", zegt Rosario Privitera, Area Manager voor Zuid-Italië bij TSI Italia. 


"Pizzillo is een pruimtomaat met stevige vruchten en een uitstekend soortelijk gewicht. De plant is van gemiddelde groeikracht, met een goede bladbedekking en regelmatige internodiën. De vruchtzetting is prima gedurende de hele cyclus. De trossen van 8-10 tomaten groeien aan de stengel gerangschikt in een visgraatpatroon. De tomaten hebben de typische "pizzo"-vorm, uitlopend op een punt. Ze zijn uniform van formaat en hebben een gemiddeld gewicht van 35-50 gram. Het vruchtvlees is vlezig en stevig." 

"Het herintroduceren van een segment brengt ook een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. In de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de smaak, die moet behouden wat de vorm van de tomaat suggereert. Met Pizzillo hebben we niet alleen een tomaat met smaak, maar ook met de juiste kleuring en een goede maatsortering: allemaal elementen die buitengewoon interessant zijn", vervolgt de manager. 

"Natuurlijk heeft Pizzillo, dat een modern ras is, ook voordelen op genetisch vlak, zoals resistentie tegen cladosporium. Dat geeft garanties aan de teler en draagt bij aan de duurzaamheid van het product, want er zijn geen specifieke behandelingen nodig", zegt productontwikkelaar Fabrizio Iurato. 

Dit nieuwe ras werd een jaar na de lancering zeer goed ontvangen door telers, kwekers en handelaren die op het evenement aanwezig waren. De oudere telers haalden samen met het team van TSI Italia herinneringen op aan de pizzutello uit het verleden, terwijl de jongeren een segment ontdekten dat voor Sicilië nogal ongebruikelijk is, vooral voor de intensieve teelt in de kas. 

Genetische resistenties: HR: ToMV:0-2/TSWV/Va:0/Vd:0/Fol:0,2/Pf:A-E/Ss; IR: TYLCV. Goede combinatie met de Top Gun-onderstam. 

Voor meer informatie:
TSI Italia S.r.l.
Via L. Treggiari 39, 
71121 Foggia (Italië)
info@tsiitalia.com 
www.tsiitalia.com 

Fabrizio Iurato
(Productontwikkelaar and Marcom)
Tel: +39 347 058 10 62
fabrizio.iurato@tsiitalia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.