Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: TTF-gasprijs vrijdagochtend toch weer (even) gevoelig omhoog

De hele week schuurde de TTF-gasprijs voor de korte termijn tegen de 40-eurogrens aan. Vrijdagochtend steeg de prijs gevoelig met ruim zes procent tot om en nabij de 47 euro per megawattuur. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-Intradaygasprijs voor april vrijdagochtend. Klik hier voor de actuele cijfers. 

Het relatief koude weer met winterse buien en lichte nachtvorst zorgde voor een hogere gasvraag deze week in Nederland. De gasvraag liep op tot 160 miljoen kuub, waar dat eind februari gemiddeld 115 miljoen m3 per dag was, zo stipt AgroEnergy in haar weekanalyse aan. De energiespecialisten noemen het 'opvallend' dat, ondanks het het koudere weer, de gasprijs nog verder is gezakt. 

Qua elektriciteitsprijzen wijst men erop dat de dalende daggasprijs 'niet goed terug te zien is in het EPEX-spotprijsniveau.' "De baseloadprijs lag de afgelopen week heel stabiel tussen de 122,45 en 141,25 €/MWh. Eigenlijk had voornamelijk het windaanbod effect op de hoogte van de uurprijzen. Maandag aan het einde van de ochtend was het nagenoeg windstil. Dat waren tegelijk ook de duurste uren met 185 tot 217 €/MWh." Verder bewoog, ondanks het wisselvallige weer, de onbalansprijs voor elektriciteit relatief stabiel rondom het EPEX-niveau. 

Hogere temperaturen en meer wind zouden 'voor de komende dagen' een verdere neerwaartse druk kunnen geven op zowel de daggas- als de EPEX spotprijzen, is de voorspelling van AgroEnergy. Ook de LNG-aanvoer helpt de gasprijzen relatief laag houden, ondanks meer onderhoud aan het Noorse gasnetwerk vanwaar pijpleidinggas deze kant op komt. Lees hier de hele analyse van AgroEnergy over week 10.

Bekijk hier de Haagse updates van 10 maart voor gas en olie.

Donderdag 9 maart vond een nieuw online spreekuur over de energiecrisis plaats, georganiseerd door Glastuinbouw Nederland. Deelnemers konden hun vragen stellen aan Adri Bom-Lemstra en Alexander Formsma (Glastuinbouw Nederland). Terugkijken kan hier. 

Het laagcalorisch gasnetwerk wordt afgebouwd. Gasunie Transport Services opent per 1 april 2023 een nieuw virtueel interconnectiepunt (VIP) voor België. Reden hiervoor is dat België versneld van het Gronings gas af gaat.

Op dit moment maken België, Duitsland en Frankrijk elk onderscheid in twee marktgebieden: L-gas en H-gas. Zij hebben in tegenstelling tot Nederland geen kwaliteitsneutrale gasmarkt. De buitenlandse L-gas afnemers worden omgeschakeld naar H-gas na het Nederlandse besluit om te stoppen met Groningergaswinning.

Conform de oorspronkelijke planning is het uitgangspunt dat alle afnemers in de genoemde landen aan het eind van dit decennium omgeschakeld zijn. Inmiddels heeft België aangegeven dat zij de omschakeling vijf jaar eerder kan realiseren. Dat betekent dat België per 1 september 2024 geen L-gas meer nodig heeft voor afname op binnenlandse exitpunten. Lees hier de verdere technische uitleg over het nieuwe VIP-punt. 

Change Inc. publiceert over de Deense handel in CO2-opslag. België wordt de eerste klant. Denemarken gaat als eerste land ter wereld CO2-uitstoot van over de grens opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee.