Distributie Groothandels De Vuyst en Square Melon onder één dak in Zelzate

"Zoals de prijzen nu zijn, heb ik nog nooit meegemaakt"

Tholen - "Alles is gewoon 'pokkeduur'." Deze beschrijving van Pasquino De Vuyst van Groothandel De Vuyst en Square Melon is tekenend voor de situatie in de handel op het moment. "We ondervinden nog steeds problemen door uitlopers van de energiecrisis, maar zoals het nu is, hebben we het nog nooit meegemaakt."


Groenten en fruit voor professionele Jan en particuliere Alleman

"Paprika's zijn gruwelijk duur en ook bloemkolen, tomaten en wortelen blijven maar in prijs stijgen", vervolgt Pasquino. "Het maakt het voor velen ook steeds uitdagender, want we moeten het wel allemaal opslaan en bovendien zijn de kosten ook nog steeds zeer hoog. Doorberekenen is moeilijk, want dan wordt het straks niet meer gekocht, dus de marges worden kleiner en kleiner. Vroeger verkochten we een dikke kist wortelen voor 12 euro, maar ondertussen is dat rond de 15 geworden. We horen steeds meer commentaar, maar het kan simpelweg niet anders."

De komende weken verwacht de ondernemer wel wat verlichting op de tomatenmarkt daarentegen. "Er zullen wel wat meer Belgische tomaten op de markt komen, waardoor daar de prijzen wel wat zullen zakken. Alleen voor bloemkolen verwacht ik niet snel verandering. De nieuwe serrebloemkolen zijn er al wel, maar ook die zijn heel duur." Wat wel goed loopt bij de groothandel zijn aardbeien. "We merken dat we echt wel wat aanbod krijgen van Nederlandse en Belgische aardbeien en die verkopen ook zeer goed. Daarnaast hebben we ook al wat asperges, maar met het huidige weer opteert men sneller voor savooie- en witte kolen op het moment."

Hotspot van foodies
Desalniettemin blijft het druk bij de zaken van Pasquino. "Dat heeft er echter mede mee te maken dat ik laatst Groothandel De Vuyst van mijn vader overgenomen heb en nu dus zaakvoerder ben van zowel Square Melon als Groothandel De Vuyst. Bovendien is de distributie sinds deze week verhuisd naar Zelzate, waar alles onder 1 dak gecentraliseerd is. Het is daardoor nog even zoeken waar alles zijn plaatsje krijgt." 

Op de oude locatie in Gent is alleen de winkel voor particulieren van Square Melon nog achter gebleven. "Dat moet echt een 'hotspot' gaan worden voor culinaire consumenten en foodies, die zichzelf graag bevoorraden om ermee aan de slag te gaan in de keuken. Door de verhuizing van de groothandels hebben we daarnaast nog meer ruimte om ons volledige assortiment mooi tentoon te stellen voor het geïnteresseerde publiek."

Dit assortiment loopt uiteen van de typische verse groenten en fruit tot noten en gedroogde fruitschijven, wat volgens de handelaar echt een 'topper' is gebleken. "Zo weten onze klanten ons inmiddels ook te vinden voor eetbare bloemen en verschillende soorten kruiden. Bovendien voeren we de bio-vruchtensappen van Pajottenlander. Dit assortiment willen we nu gaandeweg blijven uitbreiden met bijvoorbeeld gegrilde groenten, gegrilde kerstomaatjes en misschien zelfs hummus. Kortom, er is nog veel werk te verzetten, maar we zien al dat ook onze klanten in de horeca bij de winkel langskomen om het assortiment te bekijken. De winkel wordt het uithangbord van onze zaak, waar mensen kunnen zien wat ze ook allemaal bij de groothandels kunnen bestellen. De winkel wordt dan ook 3 keer per dag bevoorraad vanuit de distributieruimte, zodat er nooit gaten in de schappen zullen ontstaan."

Traditionele groentenwinkel
Groothandel De Vuyst levert voornamelijk aan horecaleveranciers. Eén van die horecaleveranciers was Van Landschoot, maar in 2017 werd besloten tot overname van de horecagroothandel, om het later om te dopen tot Square Melon. "Die naam en branding hebben we heel lang daarna behouden, omdat het echt een entiteit was in de regio. Nu hebben we na 6 jaar toch de knoop doorgehakt om alles te veranderen in de stijl van Square Melon. Het blauwe van Van Landschoot heeft ruimte gemaakt voor het groene van Square Melon."

De stap die steeds meer speciaalzaken maken naar het aanbieden van versbereide maaltijden en klaargemaakte salades wil Pasquino met zijn winkel echter niet zetten. "Wij blijven een traditionele groentenwinkel. Mensen moeten bij ons zijn voor verse, pure producten, waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaan. Dat is hoe we zijn begonnen en zo blijven we mooie producten aanbieden aan onze klanten. We zien ook dat dit aanslaat, want sinds de pandemie is het alleen maar drukker geworden. Zelfs in de 'kalme' maanden als november, december en januari is onze winkel goed blijven draaien. Zo willen we willen blijven uitbouwen", besluit Pasquino.

Voor meer informatie:
Pasquino De Vuyst
Square Melon
Sint-Jacobs 20-23
9000 Gent, België
+32 9223 34 16
info@bvbadevuyst.be      
www.bvbadevuyst.be     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.