Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Iedereen ging in de komkommers'

Resistenties ToBRFV moeten lucht geven aan komkommermarkt Canada

"Vorig jaar was een moeilijk jaar voor de komkommeroogst. Niet qua kwaliteit, maar we hadden gewoon een overspoelde markt," zegt Jeff Richardson van Great Lakes Greenhouses Inc. De reden? Het Tomato brown rugose fruit virus dat tomaten aantast. Sommige telers die traditioneel in tomaten werkten, werden getroffen door ToBRFV en schakelden over op komkommers, een product waarop ze veel sneller konden overschakelen dan op paprika's of andere tomaten.

"Iedereen ging in de komkommers, en de opbrengsten waren zo hoog, dat de markt gewoon overspoeld werd. Het was dus een uitdagend jaar voor komkommertelers," zegt Richardson.

Dit seizoen hebben zaadbedrijven echter gewerkt aan de ontwikkeling van zaden die resistent zijn tegen ToBRFV, wat de tomatentelers ertoe aanzette terug te keren naar hun basisproduct, en dat heeft op zijn beurt het aanbod van komkommers verminderd.

Naast de Canadese teelt komt er ook aanbod uit Mexico. "Zij hebben wat turbulent weer gehad, hoewel het ongewoon koel was, zodat hun opbrengsten lager waren," zegt Richardson. "Alles bij elkaar is het een goede start van het jaar geweest, en dat heeft geholpen na vorig jaar toen de markt zo onder druk stond en de kosten zo sterk stegen."

Stijgende vraag naar komkommers
Tegelijkertijd blijft de vraag naar dit type komkommer groeien, vooral omdat sommige markten in de VS alleen gewend zijn aan slicer/veldkomkommers. "De grootste groei ervaren we bij onze mini-komkommers. Het zijn snackproducten en de prijzen zijn in lijn, zelfs met de economische druk die iedereen ervaart," zegt Richardson. "Dat is een voorwaarde die we in de gaten houden, en de vraag van onze partners is toegenomen."

Wat die groei ook helpt aanwakkeren is de geschiedenis van het bedrijf. "We krijgen steeds meer vragen over ons familiebedrijf. Mensen houden daarvan, en het is fijn om te voelen en te zien dat consumenten zich daarmee identificeren," zegt hij.

Dit alles heeft geleid tot hogere prijzen dan in het verleden. Richardson zegt echter dat dit nodig is, vooral met alle gestegen teeltkosten. "De prijs is ook niet met een paar procentpunten gestegen; de stijging ligt nu boven de 20%. Als telers kun je daar maar zoveel van opvangen. We proberen het niet door te berekenen, maar er is geen keuze, of we zullen niet in business zijn," zegt hij. Hij merkt op dat hoewel de golfkarton- en vrachtprijzen dalen, ze nog steeds op historische hoogten staan.

Voor meer informatie: 
Jeff Richardson
Great Lakes Greenhouses Inc.
Tel.: +1 (519) 326-7589
Jeff@greatlakesg.com
greatlakesg.com

Publicatiedatum: