Een Schot in kilt teelt microgroenten in Zweden

Elke maandag en donderdag vertrekt Graham vanuit zijn bedrijf in Frillesås, Zweden, met een vrachtwagen vol vers geoogste microgroenten, geteeld in zijn vertical farm. Graham komt oorspronkelijk uit Schotland en trekt de aandacht wanneer het winkelend publiek in de supermarkt merkt dat de man die zijn producten in de schappen legt, gekleed is in een traditionele kilt.

Klanten komen misschien eerst vragen waar hij vandaan komt, maar als ze eenmaal binnen zijn, praat de teler met zijn publiek over de gezondheidsvoordelen van microgroenten en de milieuvriendelijke tuinbouwtechnieken die hij toepast in zijn bedrijf Greeny Grow.

Microgroenten boordevol voedingsstoffen
Graham legt uit dat klanten verbaasd zijn over de voedingswaarde van deze minigroenten. "Ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan de volgroeide versies." Hij onthult dat erwten in microgroentevorm 7x meer vitamine C bevatten dan blauwe bessen en al zijn producten, waaronder boerenkool, mizuna, peterselie en de rest, zitten boordevol antioxidanten.

Graham gelooft dat zoveel ziekten die onze gezondheidszorg belasten, vermeden zouden kunnen worden als consumenten betere voedingskeuzes zouden maken. "Mensen kopen gewoon deze kant-en-klare maaltijden en nemen niet de tijd om te koken. Het is triest."

Hij wil meer thuis koken aanmoedigen door eenvoudige recepten te verstrekken met behulp van QR-codes. "Je kunt gemakkelijk een snelle, gezonde maaltijd maken door wat roerei te koken en er wat broccoli-microgroenten overheen te strooien."

Graham heeft altijd een microgroente van de maand om mensen aan te moedigen iets nieuws te proberen. Afgezien van de status van superfood verleiden microgroenten zelfs kieskeurige eters met hun heerlijke smaken. "Kinderen eten hun broccoli niet op, maar ze vinden microgroenten van broccoli erg lekker," merkt Graham op.

Microgroenten telen met InstaGreen's
Toen hij eenmaal besloot om microgreens te telen in een vertical farm, begon hij het internet af te struinen naar teeltsystemen. "De apparatuur van InstaGreen sprak me aan vanwege de eenvoud. Het werkt perfect," vertelt Graham. Covid dwong de groepstraining online te gaan, en Graham had een interessant weekend. "Anneke en Remko waren in staat om alle stappen die ze hadden doorlopen goed over te brengen. Dit betekende dat we gemakkelijk verder konden zonder hun fouten te herhalen."

Graham levert ongeveer 800 bakjes microgroenten per maand uit 6 eenheden van InstaGreen's systeem van stapelbare trays. Naast supermarkten zijn Graham en zijn microgroenten te zien bij restaurants, kramen en foodtrucks. Hoewel het oorspronkelijke model van InstaGreen is om levende greens aan te bieden, heeft Graham zich aangepast aan de voorkeuren van zijn klanten door het oogsten en verpakken van de meest verse, ongerepte greens in voedselveilige punnets.

Hoewel de lampen en het water op tijdschakelaars werken en de low-tech eenvoud van het teeltsysteem zorgt voor een betrouwbaarheid die weinig tot geen onderhoud vergt, zijn er nog steeds klusjes te doen. Graham geeft toe dat het verwijderen van het kaf van de zonnebloempakketten zijn minst favoriete taak is. "Ik haat zonnebloemen!" lacht hij.

Greeny Grow is een groeiend bedrijf
Nu de producten snel uitverkocht raken, wil Graham het bedrijf opschalen en zijn afzetgebied vergroten van een straal van 40 kilometer tot 100 kilometer. "We schudden momenteel aan de bomen voor investeerders." Hij heeft meer ruimte nodig, meer apparatuur, geld voor nutsvoorzieningen, meer zaden en zeker meer personeel. Wordt een kilt het officiële uniform van Greeny Grow? "Met onze binnentemperatuur vastgesteld op 20°C 365 dagen per jaar, kun je alles dragen wat je wilt of helemaal niets!" grapt Graham.

Het vroege succes van Greeny Grow is voor een deel te danken aan Grahams onvermoeibare inspanningen om het publiek voor te lichten. Nu de charismatische Graham zijn gemeenschap zin heeft gegeven in heerlijke, voedzame voeding die op een duurzame manier lokaal is geteeld, hebben de mensen zin in meer.

Voor meer informatie: 
Anneke Stolk
InstaGreen
hello@instagreen.eu 
www.instagreen.eu 

Voor meer informatie:
Graham Clark
Greeny Grow
hello@greenygrow.se 
www.greenygrow.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.