Turks exportverbod voor tomaten alweer opgeheven

Het Turkse ministerie van Land heeft bekendgemaakt dat het uitvoerverbod voor tomaten, waarvan eerder was aangekondigd dat het tot 14 april zou duren, is opgeheven. Eerder was aangekondigd dat het verbod, dat op 2 maart was ingesteld, tot 14 april zou duren. Het verbod werd ingesteld om de beschikbaarheid van het aanbod op de binnenlandse markt te garanderen en om te voorkomen dat de tomatenprijzen zouden stijgen. Het verbod werd echter sterk bekritiseerd door de telers, aangezien tomaten het belangrijkste exportproduct van AGF-producten voor Turkije blijven.

De tomatentelers in het hele land waren verheugd over de opheffing van het verbod. De tomatentelers in de districten Seydikemer en Fethiye van Mugla reageerden op het besluit door samen met de leden van de Kamers van telers en exporteurs in Fethiye Karaculha Groenten en Fruit Markt een gezamenlijke verklaring af te leggen.

Kadir Ozdemir van Basyazicioglu Tarim stelt dat het exportverbod nooit uitgevoerd had mogen worden. "Het was een beperking die er niet had mogen zijn. Gelukkig werd deze verkeerde toepassing in vrij korte tijd rechtgezet. In dit proces is de export van de tomaten van vitaal belang voor alle telers. Voorlopig zetten we ons seizoen voort. Ik wens dat de export dit seizoen wat langer meegaat, aangezien het seizoen nog steeds aan onze verwachtingen lijkt te kunnen voldoen."

De burgemeester van Seydikemer, Yakup Otgoz: "Het exportverbod voor tomaten is opgeheven in opdracht van onze president, Recep Tayyip Erdogan. We willen onze minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, onze minister van Handel Mehmet Mus en onze Mugla-afgevaardigden bedanken voor hun steun. Veel succes aan onze telers en exportbedrijven in onze regio."

Na het nieuws is de activiteit in de regio vanochtend toegenomen: telers ontvangen orders en beginnen deze uit te voeren. Nu de beperking is opgeheven, zullen de meeste tomaten naar Europese landen worden verzonden.

Tomatenproducent Yasar Ozkara: "De binnenlandse markt consumeert de tomaten die wij produceren niet. De exportprijs van tomaten van exportkwaliteit bedraagt 0,59 €/kg, maar de marktprijs van tomaten bedraagt ongeveer 0,18 €/kg op de binnenlandse markt. Als er geen export is, zouden we de tomatenteelt stopzetten, omdat we een enorm verlies zouden lijden als we al onze producten tegen de binnenlandse marktprijzen hadden verkocht. Als onze exportdeuren gesloten waren gebleven, zou dat voor de telers een groot probleem zijn geweest. Wij planten tomaten voor de export. Als de handelaren geen producten hadden verzonden naar de plaatsen waarmee zij overeenkomsten hebben gesloten, zouden zij en wij in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen."

Osman Ocal, voorzitter van de Kumluca West Mediterranean Merchants Association: "De opheffing van deze beperking maakt ons erg blij voor zowel onze producenten, onze consumenten als onze handelaren. Als handelaren moeten we zowel de teler als de consument bijstaan."

Ook Uzeyir Ozyurek, vice-voorzitter van de Kumluca Wholesaler Hall Fresh Vegetable and Fruit Brokers Association, is blij dat het verbod is opgeheven. Ozyurek verklaarde dat het goed is voor telers en handelaren: "Het zou goed zijn voor onze staat, onze telers, onze handelaren en onze exporteurs."

Bron: Haber7


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven