"Goede vraag naar Italiaanse donkergroene courgette"

"Het winterseizoen van onze donkere courgette begon niet bepaald briljant. In december 2022 waren de prijzen niet om over naar huis te schrijven", zegt Dario Valerio, commercieel directeur van de Italiaanse coöperatie Sotea uit de provincie Latina. "In januari, toen de kwaliteit van het product uit andere Italiaanse teeltgebieden afnam, nam het aanbod uit onze streek toe en begonnen ook de prijzen te stijgen. Nu is de vraag echt goed en zijn de gemiddelde prijzen redelijk. We kunnen dus wel zeggen dat we tevreden zijn." 

"Toch is er sinds een dag of tien een overaanbod op de markt dat leidt tot een prijsdaling. Wij leveren aan de Italiaanse retail en we kunnen daardoor goed doorwerken. Elke dag leveren we behoorlijk grote hoeveelheden donkere courgettes."

"Het seizoen van de lichtgroene courgette eindigde twee weken geleden", zegt de salesmanager. "De hoger dan gemiddelde temperaturen hebben het rijpingsproces versneld. Voor Sotea is de lichtgroene courgette een nicheproduct, maar de geboekte resultaten zijn wel goed."

Op een areaal van 60 hectare worden de donkergroene courgettes bij Sotea 10 maanden per jaar geoogst. Alleen in juli en augustus is er wegens de hoge temperaturen geen productie. Voor het bedrijf is courgette een van de belangrijkste producten en het is ook een symbool van de tuinbouw in Agro Pontino streek. De courgette uit de regio Latium is helderder van kleur en zoeter van smaak dan die van andere teeltgebieden.

De coöperatie werd in 1999 opgericht door 19 jonge telers die in samenwerking een toegevoegde waarde zagen om hun producten op de markt te brengen. In slechts een paar jaar tijd groeide de coöperatie uit tot een belangrijk bedrijf. De coöperatie telt momenteel 32 leden. De teeltlocaties bevinden zich in de gemeenten San Felice Circeo, Sabaudia en Terracina. De streek is uitermate geschikt voor de groenteteelt. 

Sotea is bijna 25 jaar actief op de markt met een gevarieerd productaanbod. In de winter is er naast courgette een assortiment van producten dat exclusief bestemd is voor export naar Midden- en Oost-Europa, zoals peen, koolrabi en radijs. In de zomer worden paprika's, aubergines, Dumara-watermeloenen en groene friggitelli paprika’s geteeld. Ongeveer 90% van de productie gaat naar de Italiaanse en Europese retail. 

Wat de toekomstige projecten van Sotea betreft, zegt de commercieel directeur: "Het gaat goed met de coöperatie. Ze groeit geleidelijk en gaat nieuwe samenwerkingen aan. Over de beurs in Berlijn kunnen we nog meegeven dat we zeer tevreden zijn met dezelfde opkomst als in de periode vóór corona. Dankzij het Consorzio Pontino, de Cassa Rurale dell’Agro Pontino en de BCC-bank, die de stand hebben georganiseerd en ons de kans hebben gegeven om deel te nemen aan de beurs, hebben we ons klantenbestand weer kunnen uitbreiden." 

Voor meer informatie:
Sotea Soc. Coop. Agr.
Via Della Molella, 41
04017 San Felice Circeo (LT) - Italië
Tel: +39 (0)773 59 75 58
Tel: +39 349 889 9898
commerciale@sotea.biz
www.sotea.biz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.