Combinatie zonnepanelen en landbouw in Frankrijk in de versnelling

Afgelopen februari werd in het Franse parlement een wetstekst aangenomen die de randvoorwaarden vastlegt voor de combinatie van zonnepanelen en landbouw, het zogenaamde ‘Agrivoltaïsme’. Daarmee staat het stoplicht op groen voor een versnelling van de uitbreiding van deze praktijk, en grote bedrijven spelen daar nu op in, zo schrijft Agroberichten Buitenland.

Definitie Agrivoltaïsme
De nieuwe wetgeving geeft aan: ‘Een agrivoltaïsche installatie is een installatie voor elektriciteitsproductie die gebruik maakt van de stralingsenergie van de zon en waarvan de modules zich bevinden op een landbouwperceel waar zij op duurzame wijze bijdragen aan de installatie, het onderhoud en de ontwikkeling van de landbouwproductie’.

Om als agrivoltaïsch te worden beschouwd, bepaalt de tekst: ‘een installatie moet ten minste een van de volgende diensten rechtstreeks aan het landbouwperceel leveren, door een landbouwer een aanzienlijke landbouwproductie en een daaruit voortvloeiend inkomen te garanderen.’ , namelijk:

  • Aanpassing aan klimaatverandering voor de teelt van gewassen door opwek (en gebruik) van duurzame zonne-energie.
  • Verbeteren dierenwelzijn doordat de schaduw van de zonnepanelen zorgt voor beschutting en op die manier helpt tegen hittestress vee
  • Betere bescherming tegen weersextremen, zoals hagel

De definitie bepaalt dat een installatie niet als agrivoltaïsch kan worden beschouwd indien zij ‘aanzienlijke schade’ aan een of twee van de bovengenoemde diensten zou veroorzaken. Een installatie kan evenmin als agrivoltaïsch worden beschouwd indien zij niet toelaat dat de landbouwproductie de hoofdactiviteit op het landbouwperceel is.

Bijkomend voordeel is dat agrivoltaïsme in sommige gevallen kan zorgen dat de gewasopbrengst en de kwaliteit van het gewas verbeteren doordat de schaduw van de zonnepanelen een deel van de stress op de planten door hoge temperaturen en UV-schade vermindert.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.