Nieuwe rassen geven Italiaanse aardbeientelers extra opties voor teeltplanning

Dankzij haar NSG Network project draagt Nova Siri Genetics, een Italiaanse veredelaar van aardbeienrassen, bij aan de planning van de teelt in Italië vanaf de wintermaanden tot ver in de zomer. De ketenpartners van het netwerk maken gebruik van de resultaten van het onderzoek van NSG en testen de nieuwe rassen in nauwe samenhang met hun klanten. Op deze manier ondersteunt het onderzoek de teeltsector en stelt het rassen met uitstekende uiterlijke en smaakkenmerken voor die nieuwe mogelijkheden bieden wat betreft de oogstperiode. 

Perceel met Marimbella aardbeien in Policoro, in de Italiaanse regio Basilicata 

Met de vroege rassen van NSG kunnen telers zelfs in de koudste periodes van het jaar voldoen aan een groeiende vraag naar aardbeien. De kwekerijen die door NSG geautoriseerd zijn om de rassen te vermeerderen, hebben dit seizoen ongeveer 65 miljoen aardbeienplanten in Italië afgezet, waarvan 60% van Marimbella (NSG 203) en Melissa en de rest van middellate rassen zoals Rossetta en Gioelita (NSG 207). 

Proefvelden van NSG in Policoro

De aardbeientelers van Campanië, Basilicata, Calabrië en Sicilië begonnen al in december met de oogst van bewortelde stekken van Marimbella, om vervolgens door te gaan met de trayplanten van Marimbella en Melissa. 

Pietro Paolo Ciardiello, directeur van telersvereniging Coop Sole, spreekt zijn tevredenheid uit over het opnemen van een van de NSG-rassen in de catalogus. "We telen Melissa al ongeveer 5 jaar biologisch en tellen nu 25 hectare. Daarnaast telen we het ras ook conventioneel op een areaal van ongeveer 100 hectare. Het is een ras dat ons in staat heeft gesteld om een kwaliteitsslag te maken en we exporteren het naar 5 buitenlandse supermarktketens, namelijk in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken, en naar evenveel Italiaanse ketens, van januari tot de eerste dagen van juni. De robuuste en productieve plant en de goede smaak en consistentie van het fruit zijn de belangrijkste kenmerken van Melissa. Het presteert daarom zelfs beter in de biologische dan in de conventionele teelt."

Marimbella op substraat in de Vlakte van Sant’Eufemia (Calabrië)

Ook voor het ras Marimbella is de feedback positief. "Voor 2022/23 hebben we 650.000 bewortelde stekken van Marimbella geplant in de streek van Metapontino. Dat is ongeveer 10 hectare. En voor volgend seizoen plannen we dat aantal uit te breiden tot 1,2 miljoen", vertelt Ernesto Fornari, directeur van Apofruit. "Het is een ambitieus project dat vorm kreeg na de sterke stijgingen van de verkoopprijzen vorig seizoen. Het is een ras dat een evenwicht biedt tussen de behoeften van de teeltsector en de afzetkanalen."

"We hebben voor Marimbella gekozen, omdat het een ras is waarbij de teeltfolie kan blijven liggen voor het volgende seizoen. Het is een krachtige plant waarmee we ons seizoen kunnen verlengen door al eind november de eerste aardbeien te plukken. Bovendien is Marimbella in de tweede helft van april al over z’n productiepiek heen, wanneer het personeelstekort nijpend wordt. Telers kunnen vanaf dat moment dus oogstmedewerkers in de aardbeienteelt vrijstellen en inzetten in andere activiteiten", besluit Fornari.

Voor meer informatie:
Nova Siri Genetics Srl
Via San Maurizio, 46
75025 Policoro (MT) - Italië
info@novasirigenetics.com
www.novasirigenetics.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.