Kou is terug in Andalusië: Import uit Turkije en Jordanië Spaanse tekorten goed te maken

De kou is terug in Andalusië en daarmee ook de aandacht voor de prijzen die behaald worden op de groenteveilingen in de provincie Almería, want die zijn in grote mate een weerspiegeling van de schommelingen in het aanbod. 

"Het is de hele week opnieuw koud. Het kan zijn dat er om die reden aan het eind van de week iets minder product op de veilingen komt, maar we denken niet dat er een drastische daling waar te nemen zal zijn zoals in voorgaande weken. Voorlopig zien we dat toch niet weerspiegeld in de prijzen", zegt Francisco Gómez, manager van Agroejido. 

"Bij de California paprika's ontbrak de gele kleur de afgelopen dagen en waren er problemen om de zogenaamde stoplicht-verpakkingen voor de Europese markt te maken. Er zijn hier en daar zelfs tweekleurige verpakkingen gemaakt. Nu hebben we weer gele paprika's en ook rode, al is er minder groene paprika dan in dezelfde periode van voorgaande jaren."

Groen is de kleur van alle California paprika's voordat ze overgaan tot een andere kleur. De beslissing om de paprika’s groen te oogsten of niet hangt in grote mate af van het aanbod en de prijs van de rest van het kleurenassortiment, zo legt Francisco uit. De rode California paprika werd op 28 februari verhandeld van € 2,86 tot € 2,75 per kilo, de gele tussen € 2,05 en € 1,53 per kilo (slechts twee weken daarvoor behaalde geel nog € 3,70 per kilo), terwijl de prijs voor groen tussen de € 2,21 en € 1,79 per kilo lag.

"In tegenstelling tot wat er is gebeurd met de aanvoer van California paprika's, is de productie van Lamuyo paprika's niet hersteld sinds de daling in januari en het lijkt erop dat een eventueel herstel heel moeilijk gaat worden", vervolgt Francisco. "Binnen het paprikasegment heeft op dit moment Sweet Palermo een van de hoogste prijzen. Dinsdag haalde hij € 3,45 per kilo. Dit ras is gevoeliger voor kou en momenteel is er dan ook weinig productie."

Courgette en aubergine
Zowel fijne als grove courgettes lieten op de laatste dag van februari bij Agroejido prijzen optekenen tussen € 0,92 en € 0,75 per kilo. Zwarte aubergine, waarvan "er iets minder productie is", schommelde tussen € 1,01 en € 0,73 per kilo. "Graffiti aubergine haalde wel hogere prijzen, van € 1,56 tot € 1,38 per kilo."

Komkommer
"Voor komkommer registreren we al sinds het begin van het seizoen vrij hoge prijzen. Op dit moment ligt prijs van lange komkommers tussen de € 1,89 en € 1,87 per kilo, maar die kwam dagenlang boven de € 2 per kilo uit. Korte komkommer begon dinsdag aan € 2,05 per kilo en de middellange komkommer schommelde tussen € 1,56 en
€ 1,40 per kilo."

De prijzen, niet de volumes bepalen het seizoen
Het zijn zeer goede prijzen voor komkommers, maar, zo merkt Francisco op, het seizoen is qua volumes niet erg goed geweest. "Vooral in het begin waren er problemen met bladluis en de hoge temperaturen in de herfst hadden een behoorlijk negatieve invloed op de productie. En toen de kou kwam, begonnen de planten natuurlijk minder te produceren. Je zou kunnen zeggen dat het niet alleen voor komkommers, maar in het algemeen voor alle groenten een seizoen is geweest waarin de prijzen en niet de kilo's een belangrijke rol hebben gespeeld." En niet alleen vanwege het lagere aanbod, merkt hij op.

"Want als de prijzen in een context van inflatie de stijging van de teeltkosten niet weerspiegelen, is het praktisch onmogelijk om het een seizoen lang vol te houden als teler."

Dit jaar wijst bovendien alles erop dat het seizoen in Almería nog verlengd kan worden. Het uithoudingsvermogen van de planten en cyclusovergangen zullen bepalend zijn, maar ook het aanbod op de Europese markt. "In Midden-Europa is er nog geen productie en het is niet bekend wanneer Nederland van start gaat, dus we hebben nog wat marge. Het is wat ongewoon, maar de afgelopen week is er ook product uit derde landen Europa binnengekomen om het gebrek aan Spaanse aanvoer te compenseren. Zoals bijvoorbeeld uit Turkije of Jordanië, landen die eigenlijk ver weg liggen, maar voor wie het prijsverschil op de Europese markt de hogere transportkosten compenseert", besluit Francisco Gómez. 

Voor meer informatie:
Agroejido
C/ La Parra, 53
04700 El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 48 91 05
info@agroejido.com
www.agroejido.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.