Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Dagprijzen weinig spectaculair, noodvermogen blijft al tijdje uit

De korte termijn TTF-gasprijzen dalen nog altijd kleine stukjes. Ook de prijzen voor de langere termijn dalen. Dat maakt vullen van de gasvoorraden aantrekkelijk deze zomer, stelt AgroEnergy in haar weekupdate. In deze crisisupdate delen we hier een stukje uit en blikken we ook met onder meer de Haagse vulgraadupdate terug op de week.


De TTF-gasprijs voor april 2023 sloot donderdag af op 46,8 euro per megawattuur. Vrijdagochtend om 9.00 uur ligt de gasprijs op 45,6 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Zoals al aangegeven dalen ook de prijzen voor de langere termijn op de Title Transfer Facility. Tot en met oktober 2023 ligt de TTF-contractprijs onder de 50 euro. Voor de winter van 2023 liggen de prijzen tussen de 53 en 55 euro per megawattuur.

Qua energiedagprijzen werd het een 'allesbehalve spectaculaire week', stelt men bij AgroEnergy. De gasprijs schommelt al tijden weinig, maar ook de elektriciteitsmarkt is relatief rustig. "Er is sinds 21 februari geen noodvermogen afroep meer geweest en we zien de onbalansprijzen doorgaans rond EPEX-niveau bewegen."

Deze week werd april’23 het voorste maandcontract. In het aprilcontract zit minder prijsrisico voor lage temperaturen en handelt nu ook flink lager dan bijvoorbeeld de contracten voor Q4’23 en Q1’24. Bij gas en elektriciteit stond zomer’23 (apr-sep) deze woensdagmiddag respectievelijk 7 €ct/m3 en 25 €/MWh lager dan winter’23 (okt-mrt). "Met deze prijsverhoudingen is het voor marktpartijen interessant om deze zomer gas te kopen, het in de voorraden te stoppen en het komende winter met winst te verkopen", schrijven de analisten van AgroEnergy. Vorig jaar om deze tijd was de prijsverhouding andersom. Ook voor komende week worden geen 'spectaculaire' ontwikkelingen verwacht.

Het marktonderzoeksteam Energy Research & Strategy van Publieke Zaken (lees er in de nieuwsbrief van 3 maart van GroentenNieuws meer over in een interview met Hans van Cleef) heeft een rapport over de elektriciteitsmarkt uitgebracht. Men wijst erop dat de EU ETS-prijzen in tegenstelling tot de gas- en elektraprijzen wel stijgen. Via dit Europese emissiehandelssysteem moeten grote bedrijven betalen voor hun emissies. De EU ETS-prijs stijgt omdat de vraag naar emissierechten is toegenomen vanuit zowel industriële toepassingen als vanuit de elektriciteitssector. 

Bekijk hier de Haagse updates van 3 maart voor gas en olie.

Tot slot van deze update van vrijdag 3 maart twee publicaties van de Autoriteit Consument & Markt. De ACM wijst er op basis van onderzoek op dat een cijfermatige onderbouwing voor de volumecorrectieregeling ontbreekt. Dat is een extra korting op de transporttarieven voor grootverbruikers die constant veel elektriciteit verbruiken. Grootverbruikers die constant (dus met weinig pieken) elektriciteit verbruiken veroorzaken minder kosten voor netbeheerders, maar dit voordeel is al verwerkt in de huidige tariefsystematiek omdat piekafname duurder is, stellen de onderzoekers.

Een tweede publicatie van de ACM gaat over de prioriteiten die netbheerders stellen in tijden van krapte op het net. Netbeheerders mogen voorgang op nettoegang geven aan projectie die congestieproblemen oplossen of beperken.