Strategie om Britse tuinbouw te stimuleren

De National Farmers' Union (NFU) heeft haar strategie bekendgemaakt om de Britse tuinbouw te stimuleren tegen de achtergrond van de aanhoudende verstoring van de toeleveringsketen en de lege schappen in de supermarkt. De op woensdag 1 maart gepresenteerde strategie omvat tien belangrijke bouwstenen, zoals toegang tot arbeid en eerlijkheid in de toeleveringsketen.

De strategie komt op een moment dat Britse tuinbouwbedrijven worstelen met een ongekende inflatiedruk, met name op energie- en arbeidskosten. In de strategie wordt gevraagd om betere toegang tot gewasbescherming, toegang tot water en meer overheidsinvesteringen om de productiviteit te stimuleren.

Indien deze strategie door de regering wordt gesteund, zou zij de oplossing kunnen zijn om toekomstige verstoringen van de bevoorradingsketen tot een minimum te beperken, aldus de NFU. De vakbond voegde eraan toe dat de strategie groei op lange termijn mogelijk zou maken en tegelijk de verse aanvoer van AGF in de schappen van de supermarkten zou garanderen.

Volgens Minette Batters, voorzitter van de NFU, zijn de gevolgen van de onderwaardering van telers nu al zichtbaar in de schappen van de supermarkten. "Dit is een realiteit waar we de regering al maanden voor waarschuwen," aldus Batters. "Als er niet snel actie wordt ondernomen, bestaat er een reëel risico dat lege schappen steeds gewoner worden. De regering moet de hefbomen voor groei in de sector waarmaken die zij afgelopen zomer in haar voedselstrategie heeft benadrukt."

De strategie omvat duurzame energievoorziening, toegang tot geschoolde arbeidskrachten, investeringen in productiviteit, eerlijkheid van de toeleveringsketen en een reeks andere essentiële steunmaatregelen die nodig zijn om groei te creëren.

Martin Emmett, voorzitter van het bestuur van de NFU voor tuinbouw en aardappelen, zei dat de regering de Britse tuinbouw moet steunen en de voordelen ervan moet erkennen.

"Te lang hebben we alleen maar warme woorden van de regering gekregen over hoe belangrijk de tuinbouwsector is, maar geen details over hoe ze groei wil bereiken. We hebben een regering nodig die de voordelen van zelf geteeld fruit, groenten, planten en bloemen voor de economie, de gezondheid en ons milieu erkent en die een plan heeft om een tastbare betrokkenheid bij de telers te tonen."

Wat zijn de belangrijkste vragen in de strategie?
De tien belangrijkste bouwstenen in de strategie van de NFU zijn:

  1. Toegang tot arbeid
  2. Toegang tot betaalbare en duurzame energievoorziening
  3. Toegang tot gewasbescherming
  4. Toegang tot water
  5. Productiviteitsinvesteringen
  6. Billijkheid in de toeleveringsketen
  7. Toegang tot milieufinancieringsregelingen
  8. Toegang tot duurzame groeimedia
  9. Een gunstig planningsbeleid
  10. Importrcontroles voor planten en plantaardige producten mogelijk maken

Voor meer informatie: farminguk.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven