Ierse telers stoppen en wijzen op gevaar voor voedselzekerheid

In de afgelopen twaalf maanden hebben verschillende Ierse groentetelers – zowel op grote als kleinere schaal – verklaard dat het de laatste oogst is geweest, aangezien de verkoopprijzen geen gelijke tred konden houden met de stijgende teeltkosten. 

Nu de groenteschappen in heel Ierland leeglopen, waarschuwen Ierse telers de consument "to use us or lose us".

David Currid, een van de weinige kastomatentelers in Ierland, is ook voorzitter van de Quality Green Producer Organisation, die een aantal van de grootste commerciële glastuinders in Ierland vertegenwoordigt. Hij waarschuwt dat het voedselzekerheidsprobleem wat betreft groenten en fruit nog nijpender zou kunnen worden als lokale telers niet worden ondersteund en geen hogere prijzen voor hun producten krijgen.

Telers in Ierland hebben de mogelijkheid om product op de markt te brengen in de winter, maar Currid stelt dat er met de huidige prijzen niet jaarrond geteeld kan worden. "De Ierse consument moet de Ierse producten ondersteunen, want dat is onze markt."

"Mensen zouden in de supermarkt de producten goed moeten bekijken en zich afvragen waar ze vandaan komen. Zolang klanten om Iers product vragen, hebben we een toekomst, maar vervalt die bekommernis, dan wordt het echt moeilijk voor ons. We zijn zeer kwetsbaar als eilandnatie. We kunnen een goede oogst op de markt brengen, maar we zijn afhankelijk van de retail en de overheid via het Horticultural Emergency Payment Scheme, dat ons vorig jaar heeft geholpen."

Bron: irishexaminer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.