Martin van Zeijl over Britse kwekerij Ely (22 ha)

"Vier afdelingen minimaliseren risico op kruisbesmetting"

Niet alleen de kas bij de Britse kwekerij Ely is opgedeeld in vier teeltruimtes, het bedrijf is ook voorzien van vier ingangen, vier kantines, vier omkleedruimtes en vier wasruimtes. "Elk blok heeft een eigen kleur qua kleding,", vertelt Martin van Zeijl van Bom Group, die het project begeleidde. "Dit minimaliseert het risico op kruisbesmetting door virussen." 

De kwekerij, 22 hectare groot en onder de naam Green House Ely onderdeel van de Britse groep Green House Growers, werd in 2021 door Bom Group gerealiseerd. Vorig jaar zijn de eerste groenten geoogst. "Nu staan er komkommers in, vorig jaar zijn er zowel tomaten als komkommers geteeld", vertelt Martin. "De kas is zo ingericht dat er makkelijk geswitcht kan worden, afhankelijk van de vraag van de markt en natuurlijk de energieprijzen."

Sowieso is er bij het realiseren van het project uitgebreid nagedacht over de energiemarkt. De warmte wordt met warmtepompen opgewekt in een nabijgelegen reservoir. "De energie voor de warmtepompen wordt opgewekt met WKKs", vertelt Martin. "Die energie wordt ook gebruikt voor de LED-belichting in de kassen."

Met de warmtepompen kan in de grootste warmtevraag voorzien worden. De warmte van de WKK's gaat ook de kas in, net als de CO2 die er vrijkomt.  Dit volledig gebruiken van grondstoffen en energie is mede waarom AGR Renewables en Greencoat Capital potentie zagen in het project.

Teler Kier Petherick van Fenland Farming, die voorheen op deze plek een boerderij runde, vult aan dat voor deze inrichting is gekozen om een duurzamer vorm van telen mogelijk te maken. "We bieden hiermee een alternatief voor import van het vasteland: we kunnen op duurzame wijze, 12 maanden per jaar vers product oogsten. En het toont wat er mogelijk is voor nu en voor de toekomst." 

Bom Group is 16 maart aanwezig op de FPC Future in Peterborough, UK

Voor meer informatie:
Bom Group
www.bomgroup.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.