Rembert Duarte, Liquidseal

“Als je eenmaal in de AGF werkt, is een ritje naar de supermarkt nooit meer hetzelfde”

Tholen - Geboren in Colombia, vanaf zijn 5e jaar opgegroeid in Nederland, vertrok Rembert Duarte op zijn 21ste naar het buitenland om pas recent (oktober 2022) vanuit Spanje weer terug te keren naar Nederland. Hij werkt sinds oktober 2022 als International Sales Manager bij Liquidseal aan het verder uitbreiden van de Latijns-Amerikaanse markt. Liquidseal had zijn aandacht getrokken. “Ik heb me altijd graag geïdentificeerd met bedrijven die impact willen maken op de belangrijkste uitdagingen van de wereld. Er was meteen een klik,” vertelt Rembert, die daarvoor in de medische branche werkte, in onderstaand interview uit vakblad Primeur.

Empathie
Voor Rembert ging er een hele nieuwe wereld open. “Dagelijks heb je te maken met verschillende partijen binnen de immense wereld van voedsel en landbouw. Als je eenmaal in de AGF werkt, is een ritje naar de supermarkt nooit meer hetzelfde. Het is alsof Columbus Amerika verkent, het AGF-gedeelte in de supermarkt wordt ineens een nieuw continent.”

Het zaken doen betekende ook een mentaliteitsverandering van 360 graden. Rembert: “Het zijn geen patiënten waar we mee te maken hebben, maar telers die hun brood moeten verdienen. In plaats van het stellen van een diagnose, probeer ik de onverbiddelijke en onvoorspelbare manier waarop de Natuur de teelt beïnvloedt te snappen en te bepalen hoe Liquidseal telers kan ondersteunen. We bieden bewezen resultaten als het gaat om het verlengen van houdbaarheid en het voorkomen van productuitval in de leveringsketen. Liquidseal maakt nieuwe overzeese markten bereikbaar door meer flexibiliteit in transport (zeevracht i.p.v. luchtvracht), en worden kosten in de leveringsketen gereduceerd.”

Wanneer het gaat om zakendoen in Latijns-Amerika is het kernwoord: empathie. “Klanten daar hebben dagelijks te maken met problemen. Als je dat begrijpt, kun je een langdurige relatie opbouwen. Typisch Nederlandse eigenschappen als directheid, discipline en efficiëntie kun je beter pas toepassen als je een stabiele relatie met de klant hebt opgebouwd en deze je als gelijkwaardig ervaart. We neigen er weleens naar elkaar te gaan onderwijzen. Als het een leer-leersituatie is, winnen we allemaal.”

Cliché-introducties
Geduld opbrengen is een eigenschap die hij in Spanje opdeed, daar speelt kalmte en sereniteit een belangrijke rol. Rembert: “Om nog maar te zwijgen van het belang van aan tafel zitten om te genieten van de uitstekende keuken vergezeld van wat wijn om de volgende verkoopstrategie te bepalen, maar niet die dag, misschien beter (mañana) morgen….”

Iedere cultuur heeft zo sterke kanten, is Remberts ervaring. Zijn streven is om het beste van die werelden te combineren. “Colombianen zijn bijvoorbeeld veerkrachtig als het gaat om tegenslagen. Calamiteiten worden ook net iets anders ervaren, je overwint ze sneller en dat maakt je minder kwetsbaar. Nederlanders werken altijd hard, agenda’s zijn daar haast een extra orgaan van het menselijk lichaam. Deze verschillen zijn naar mijn mening uitstekende capaciteiten. Om succesvol zaken te doen met de Latijns-Amerikaan streef ik ernaar om de emotionele veerkracht en empathie van de Colombianen om tegenslagen te weerstaan, de kalmte en sereniteit van de Spanjaarden om op koers te blijven en de ambitie, discipline en hard werken van Nederlanders hand in hand te laten gaan.”

Nederlander of Latijns-Amerikaan?
In Latijns-Amerika wordt Rembert beschouwd als Nederlander. “Dat is handig, mensen zijn nieuwsgierig naar wat je te bieden hebt. Vaak krijgen we dezelfde vraag: klopt het dat Nederland onder de zeespiegel ligt? Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen? Dit is dan een trigger om jezelf op een andere manier voor te stellen, ver van de cliché-introducties.”

In Nederland wordt Rembert gezien als een Latijns-Amerikaan. “Mijn Latijns-Amerikaanse roots helpen me om nooit te vergeten waar ik vandaan kom en waartoe ik in staat ben. Ik geloof in ‘Querer es poder’, los vertaald betekent dat: ‘Willen is hebben’. Deze uitspraak is voor mij een dagelijkse reminder dat alles mogelijk is, maar alleen als je het echt wilt. Door in Nederland te hebben gestudeerd en gewoond met een bepaalde structuur, discipline en professionaliteit, plus een flinke dosis empathie, veerkracht en passie, kun je de emoties van de klant begrijpen en hen begeleiden om hen er zelf achter te laten komen waarom het product dat je aanbiedt hetgeen is waarnaar ze op zoek zijn.”

Die aanpak past bij Liquidseal. “Eerst gaan we vooral luisteren. Om vervolgens samen met de klant te werken aan een plan van aanpak om de uitdagingen die er liggen het hoofd te kunnen bieden. De loyaliteit van de klant aan het merk wordt dan natuurlijk nooit opgelegd. Stap voor stap streven we ernaar om onze missie te realiseren en nodigen we onze klanten uit om ook een bijdrage te leveren.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl 

Voor meer informatie:
Liquidseal
www.liquidseal.nl  

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.