"Ik weet niet of ik deze zomer tomaten en courgettes ga planten"

40% minder water voor Catalaanse telers

De door de Catalaanse gewestregering aangekondigde anti-droogtebeperkingen zullen onvermijdelijk gevolgen hebben voor de tuinbouw, aangezien de maatregelen onder meer een vermindering van het beschikbare water voor irrigatie met 40% inhouden. Om die reductie te compenseren zal men proberen water van ontziltings- of zuiveringsinstallaties terug te winnen. "Dit zou de oogsten kunnen redden", zegt Xavi Oliva, secretaris van Cooperativa Agrícola van El Prat de Llobregat.

"Het teruggewonnen water waarover we kunnen beschikken, doorstaat alle controles en ook wij voeren revisies uit. De producten van onze boomgaarden zullen weer van uitstekende kwaliteit zijn dit jaar, maar met de opeenvolgende beperkingen wordt het steeds moeilijker voor ons."

Germán Domínguez, een teler, treedt de secretaris bij: "Voor het eerst denk ik er serieus over na of ik wel tomaten en courgettes ga planten. Dat is wat ik elke zomer doe, maar als het niet regent en de temperaturen weer heel hoog zullen zijn, dan weet ik het nog niet zo goed."

Zonder waterzuiveringsinstallaties geen oogst
Beiden zijn van mening dat de regering de infrastructuur moet verbeteren zodat de telers het maximaal mogelijke debiet ontvangen, maar ze geven ook toe dat de hoeveelheid water die ze krijgen van de ontziltings- en zuiveringsinstallaties klopt: "Zonder die toevoer zouden we het als teeltbedrijf niet overleven. De droogte van 15 jaar geleden was eigenlijk erger, want toen haalde het gezuiverde water geenszins de kwaliteit van nu." 

Bron: elperiodico.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.