Agrieuropa

"20% meer babyleaf verkocht, maar 10% minder inkomsten"

"Dit is ongetwijfeld een abnormaal seizoen. De klimaatverandering heeft de teeltplanning verstoord en daarmee ook de resultaten op commercieel vlak. De milde temperaturen van oktober tot januari zorgden voor een overaanbod van groenten, lage prijzen en veel onverkocht product", zegt Alberto Nocera, voorzitter van het Italiaanse Agrieuropa. 

"Vergeleken met vorig jaar hebben we een stijging van 20% in de verkoop van babyleaf genoteerd, maar de omzet viel helaas met 10% terug. De gemiddelde verkoopprijzen daalden immers met 15% en een deel van het product werd niet geoogst. Daar komt dan nog de inflatie bij, die de teeltkosten opdrijft en dus ook mee aan de basis ligt van een scherpe daling van de bedrijfswinsten." 

Met een programma van 350 hectare babyleaf waaronder veldsla, spinazie en rucola, garandeert Agrieuropa de aanvoer van deze producen van november tot en met mei. Veldsla is zelfs jaarrond beschikbaar.

Telersvereniging Agrieuropa teelt groenten in het hart van de Agro Pontino streek in de provincie Latina, in de gemeenten Terracina, San Felice Circeo, Sabaudia en Pontinia, op een areaal van 400 hectare, waarvan 303 hectare bedekt is met kassen en ongeveer 100 hectare gewijd wordt aan de buitenteelt. Het bedrijf staat ook in voor de verwerking en verpakking van de groenten.

"Nieuw bij Agrieuropa is wortelpeterselie. Het is twee jaar geleden in ons assortiment opgenomen. Ook al is het een nicheproduct met eerder kleine volumes, we zien toch een sterke interesse in Oost-Europa. Deze groente is beschikbaar van november tot en met mei, in bundels van 250 en 350 gram, in houten kratten of CPR-kratten." 

Er zijn veel uitdagingen die Agrieuropa wil aangaan, zowel in de teelt als in de handel. Het bedrijf wil de omzet in bijvoorbeeld Groot-Brittannië vergroten en nieuwe referenties als bosui en knolselderij in het assortiment opnemen. 

Tot slot verwoordt Nocera een zorg die alle ondernemers gemeen hebben: "Vandaag de dag is het echt moeilijk om teler te zijn. Want als je met zulke hoge teeltkosten de verkeerde investering doet, hou je niet stand op de markt en riskeer je een faillissement. Zelfs als je de teelt goed plant, dan nog heb je geen antwoord op de klimaatverandering, die verantwoordelijk kan zijn voor overproductie of een tekort aan oogstvolumes. Naar mijn mening zullen de komende jaren erg zwaar worden. Als we de teeltbedrijven willen redden, moeten we de teelt zorgvuldig plannen, de gemaakte keuzes goed moeten afwegen en de markt nauwgezet moeten observeren en bestuderen." 

Voor meer informatie:                         
Agrieuropa Soc. Coop. Agr.
S.S. 148 Pontina Km 97,700
04019 Terracina (LT) - Italië
Tel: +39 (0)773 756158
commerciale@agrieuropa.it
www.agrieuropa.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven