Teler durft stabiel houtvezelsubstraat ook in steeds meer langere teelten toe te passen

Tholen – Zeker in de aardbeienteelt is het gebruikelijk dat telers een buitenteelt, tunnelteelt en/of kasteelt combineren. Als substraatleverancier heeft Klasmann-Deilmann in alle gevallen substraten beschikbaar. Een substraat in opmars zijn substraten met GreenFibre. Het zijn substraatmixen met als belangrijkste component GreenFibre-houtvezel. Eén van de telers die het substraat gebruikt is Lemmen Aardbeien. Vorig jaar besloot de teler voor de hele buitenteelt over te gaan op het houtvezelsubstraat en deze winter volgde ook de doorteelt in de kas.


Blik in de kas bij Lemmen Aardbeien

Stap naar doorteelt
Frank Lenkens, verkoper in de regio Limburg en Brabant voor de substraatproducent, ziet stilaan meer telers die stap maken. De aardbeientelers uit Egchel kampten de afgelopen jaren onder meer met wortelproblemen. Ook waren zij ontevreden over de stevigheid van de aardbeien. De combinatie van teelt op kokos en gebruik van specifiek grondwater pakte niet altijd naar wens uit, zo gaven zij vorig jaar al aan.*

Voor telers is de stap naar een ander substraatmengsel in een doorteelt in de winter nog weleens spannend, weet de verkoper. “Telers weten van bekende substraten zoals veen vaak al wel hoe dat reageert in de winter, maar nog niet van nieuwere substraten. Wij hebben hier wel veel ervaring mee en ook met GreenFibre veel proeven gedaan.”

Geen wortelproblemen
Eén van die proeven, bij Proefcentrum Hoogstraten, deed teler Lemmen besluiten de overstap in de buitenteelt te maken. De teler deed later ook nog een proef met doorteelt in de winter. Een succesvolle teelt in 2022 met GreenFibre in de buitenteelt deed de teler ook besluiten in de kas over te stappen. Bij een recent bezoek aan de kas zag Frank dat het gewas er goed op stond. “De planten ontwikkelen zich goed en er zijn geen wortelproblemen. Door het hele substraat zie je een mooie verdeling van de wortels. In het verleden hadden de telers weleens last van rood-wortelrot. Nu niet.”


Liesbeth Beijes en Peter Lemmen van Lemmen Aardbeien

Stabiel
Frank wijst op de unieke eigenschappen van GreenFibre. Klasmann-Deilmann produceert het product al zo’n vijftien jaar. De houtvezel die de substraatproducent voor GreenFibre gebruikt komt uit Europa en wordt volledig met eigen fabrieken in eigen beheer verwerkt. “Dit doen we al vele jaren. Het productieproces is inmiddels al jaren stabiel.” Zeker de laatste jaren kiezen meer telers voor substraatmengsels met veenalternatieven. Onder andere ook vanwege een recent getekend convenant is de verwachting dat veengebruik af gaat nemen.

In Nederland zijn twee varianten van GreenFibre gangbaar: een fijne en een gemiddeld grove variant. Frank weet dat er daarnaast in Duitsland nog een grovere variant gebruikt wordt. Aardbeientelers in Nederland gebruiken de gemiddeld grove variant. De fijne variant wordt onder meer bij perspotten toegepast. Frank ziet dat inmiddels ook opkweekbedrijven van het houtvezelsubstraat gebruik zijn gaan maken. “Ook daar doet ons substraat het goed.” Daarnaast wijst hij erop dat ook in de teelt van blauwe bessen, een meerjarige teelt, met succes op GreenFibre wordt geteeld.

Geen silicium
De ‘basisvariant’ van GreenFibre bevat naast houtvezel nog ongeveer vijftig procent veen. Proeven met nog minder veen zijn al gedaan, maar omdat veen nog altijd unieke eigenschappen heeft die niet zomaar te vervangen zijn, blijft het een onderdeel in mengsels. Het doel van substraatproducenten zoals Klasmann Deilmann blijft ondertussen om met de jaren steeds minder veen te gaan gebruiken. De toevoeging, in overleg met de teler, van Terraktiv Plus, een compostproduct, is mogelijk. “Dit geeft een extra stimulans aan het bodemleven. Sommige telers kiezen hier bewust voor. Anderen hebben er geen behoefte aan.”

GreenFibre is een stabiel substraat en daarvan profiteert de teler. “Het substraat blijft stabiel ‘op vocht’. Er zijn veel minder schommelingen.” Bijzonder is dat het product geen silicium bevat. “Dat kan een probleem geven bij de kleuring van de vruchten”, weet de verkoper. “Dan krijg je witte neusjes op je fruit. Omdat GreenFibre vrij is van silicium, is de teler er zeker van dat hij de kritische grens niet overschrijdt als er op andere manieren al wel silicium in de teelt aanwezig is.”

Meten
Ondanks dat Klasmann-Deilmann zelf al heel veel ervaring heeft met de gedragingen van haar substraten, blijft meten belangrijk. Teler Lemmen doet dat met sensoren. De substraatproducent zelf biedt ze ook aan telers aan, in combinatie met het digitale teeltlogboek Log&Solve. “Daarmee krijgen telers inzicht in wat er in de bodem gebeurt. Je kunt er ook goed inzicht door krijgen in waarom de ene samenstelling van het substraat anders acteer dan een ander mengsel. Bovendien levert het een stukje data op door registraties die de teler doet, zoals over wanneer er een spintje opkomt of witte vlieg en wat de omstandigheden in de teelt daarbij zijn.”

Klasmann-Deilmann is een wereldwijde leverancier van substraten, grondstoffen en Growcoon pluggen voor de tuinbouw en boomkwekerij. De organisatie beschikt over eigen veenderijen en productielocaties voor hernieuwbare grondstoffen, waar het op basis van kennis en ervaring producten van hoge en constante kwaliteit maakt. De eindcontrole van alle producten vindt plaats in eigen laboratoria. De organisatie is RHP-gecertificeerd.

 

Voor meer informatie: 
Frank Lenkens
Klasmann Deilmann Benelux B.V.
frank.lenkens@klasmann-deilmann.com 
www.klasmann-deilmann.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.