Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bezwaar tegen uitsluiting van deelname afgewezen

Teler mocht locatie na inloten in wietproef niet nog een keer wijzigen

Supraleaf werd vorig jaar uitgesloten van deelname aan het Nederlandse wietexperiment. De teler was ingeloot samen met negen andere telers. Omdat de teler er uiteindelijk niet in slaagde de beoogde locatie in handen te krijgen, volgde uitsluiting van deelname. Daartegen maakt de teler bezwaar.

Op 14 februari deed de Rechtbank Den Haag uitspraak. De bezwaren van de teler aan het adres van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid zijn ongegrond verklaard.

Koop perceel loopt spaak
Supraleaf liet haar oog vallen op drie gemeenten (Hoorn, Breda en Groningen) om een teeltlocatie te gaan realiseren. Met locatie Groningen werd de teler ingeloot, maar een andere teler wilde ook in Groningen telen. De gemeente koos niet voor Supraleaf, maar voor deze teler.

Daarop besloot Supraleaf, met toestemming van de ministeries om een andere locatie uit te kiezen, voor Zwaag, in de gemeente Hoorn, te gaan. De onderhandelingen over de aankoop van het benodigde perceel Zwaag zijn echter na de loting stukgelopen, omdat niet alle aandeelhouders van de verkopende partij akkoord gingen. 

Beroep op onmacht
Supraleaf wijst hierbij op onmacht en vindt dat het mogelijk had moeten zijn om alsnog een nieuwe locatie aan te dragen. De teler stelt dat hij 'voldoende zeker' over de beoogde locatie in Zwaag kon beschikken. Supraleaf had een intentieverklaring van de gemeente en van de overige aandeelhouders van de exploitatiemaatschappij die eigenaar was van het aan te kopen perceel. 

De teler snapt niet waarom hij niet onder een uitzondering valt, nu de situatie 'eenzelfde situatie is als in het geval van de plafondgemeente.' Daarmee doelt de teler op Groningen, waarop twee telers hun oog lieten vallen. Supraleaf trok aan het kortste eind. In dit geval kon door de teler de locatie nog wel gewijzigd worden.

Nieuwe kas
Supraleaf vond in Venhuizen een nieuwe locatie, een perceel met daarop een kas. De nieuwe beoogde locatie ligt negen kilometer van het perceel in Hoorn, maar wel in een andere gemeente (Drechterland). 

De rechter is het met de ministeries eens dat er een gelijk speelveld moest worden gehanteerd en dat daarom een wijziging van gemeente na loting niet mogelijk kon zijn. Wijziging van een beoogde teeltlocatie is volgens de rechter 'niet van ondergeschikt belang' en van dien aard dat er geen uitzondering kan worden gemaakt, omdat er een nieuw advies van de gemeente noodzakelijk is. De rechter wijst ook het beroep op overmacht af. De rechter spreekt van een omstandigheid die 'binnen het normale ondernemersrisico' valt. Telers konden dit risico indekken door met meerdere locaties in meerdere gemeenten in te loten.

Hoger beroep is mogelijk. 

Start experiment
Vorige week werd bekend dat in de gemeenten Tilburg en Breda telers naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen starten met het leveren van legaal geteelde wiet aan de coffeeshops. Als minimaal drie telers klaar zijn, start de aanloopfase van het experiment dat veel vertraging heeft opgelopen. Telers liepen tegen allerlei problemen aan, waaronder het vinden van een geschikte locatie en het verkrijgen van een bankrekening.