Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inzameling plastic touw en netten uit de agrarische sector

Platform Tuinbouwreststromen zoekt nieuwe toepassingen voor reststromen uit de land- en tuinbouw. Daarom wordt gezocht naar plastic touw en netten uit de agrarische sector in de regio Zuidoost Nederland.

Op deze manier wordt op de korte termijn bijgedragen aan het verlagen van afvoerkosten en op de langere termijn aan het creëren van nieuwe circulaire businessmodellen.

Plastic korrels
Platform Tuinbouwreststromen staat in contact met Healix. Dat is een Maastrichts bedrijf dat vezelachtige/lineaire plasticstromen recyclet. Denk hierbij aan balentouw, touw uit de scheepvaart en bigbags van polypropyleen (PP) en oude visnetten en tulpennetten van high density polyethyleen (HDPE). Het bedrijf kan sterk vervuilde materialen door mechanische recycling omzetten naar plastic korrels die gebruikt kunnen worden om nieuwe touwen en netten te produceren. Hierbij maakt het bedrijf dus een circulair productieproces mogelijk.

Duitsland en Frankrijk
Een groot deel van de materialen die Healix verwerkt komt uit Duitsland en Frankrijk. Hier wordt de inzameling van agrarische plastics gecoördineerd via ERDE en ADIVALOR. Via deze initiatieven wordt de aanvoer en kwaliteit van de materialen voor Healix geborgd en hoeft het bedrijf niet met veel verschillende leveranciers afspraken te maken.

Vaak vervuild
Plastic uit de land- en tuinbouw is vaak vervuild met zand en plantaardig materiaal waardoor het tegen hoge kosten als restafval moet worden afgezet. Daarom gaat Platform Tuinbouwreststromen inventariseren of het mogelijk is om plastic touw en netten uit de agrarische sector in de regio Zuidoost Nederland beschikbaar maken voor Healix.

Het platform wil in contact komen met agrariërs die veel plastic netten en touwen afvoeren en partijen die een rol willen en kunnen spelen in het inzamelen en opslaan van deze materialen. Ook zoeken ze verbinding met verwerkers van loof en stengelmateriaal uit de kas om te onderzoeken of we het plastic touw dat wordt uitgezeefd kunnen recyclen.

Wilt u helpen afvalkosten te verminderen en bijdragen aan de circulariteit van onze sector? Neem dan contact met Platform Tuinbouwreststromen op via info@platformtuinbouwreststromen.nl of 06-89973377 (Willem van Hoof, Platform Tuinbouwreststromen).

Bron: Platform Tuinbouwreststromen 

Publicatiedatum: