Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veredelingsbedrijf gaat voor 5 porties groenten en fruit per dag

"Je moet eigenschappen die met elkaar concurreren, in evenwicht brengen"

Tholen - Bayer heeft een missie: mensen meer groenten en fruit laten eten – vijf porties per dag. Op weg daarheen zijn er wel een paar uitdagingen, vertelt het team van de veredelaar op de Fruit Logistica.

“Er zijn verschillende factoren betrokken bij consumptie,” legt Inci uit. “Ten eerste is er de factor toegang: kan ik het me veroorloven? Dan is er ook transport, zorgen dat de producten logistiek kunnen komen waar ze naartoe moeten. En als je het dan hebt, wil je het dan wel eten? Dat is de andere uitdaging. Dus je moet eigenschappen die met elkaar concurreren, in evenwicht brengen, zorgen dat de teler een duurzaam bedrijf heeft, en dat de consument een product krijgt waar hij van geniet.”

Inci Dannenberg (President of Global Vegetable Seeds), VK Kishore (Global Head of Veg Seeds Smallholders & Sustainability) en Nico van Vliet (Global Value Chain Development Lead)

Daarom probeert de R&D-afdeling van Bayer zich een weg te banen door dat ‘dilemma’, door middel van precisieveredeling en andere technieken. “Maar we gaan ook naar de consument toe, om te begrijpen wat voor hen aantrekkelijk is – mensen moeten het willen eten. Dus we organiseren smaaktesten in verschillende delen van de wereld. Met onze methodologieën kunnen we ook een cijfer plakken op zaken als zoetheid en zuurheid.”

Aan de andere kant helpt de veredelaar ook de teler – “met recepten, als het ware", om de uitkomsten te optimaliseren waar ze naar op zoek zijn. "Op die manier krijgen ze niet alleen rendement op hun investering, maar ze zijn ook in staat de consument te geven wat die wil, door compromissen te sluiten tussen opbrengst en kwaliteit.”

Zoveel landen, zoveel smaken
Een product creëren dat precies goed is, is geen kwestie van eenheidsworst. VK legt uit: “Elk land heeft zo z’n eigen voorkeur. Dus we moeten de consumenten verdelen in segmenten: voor sommigen is de prijs het belangrijkst, voor een ander segment is smaak het belangrijkst, terwijl weer een ander segment veel waarde hecht aan duurzaamheid. Dus je moet je product echt afstemmen op een specifiek segment.”

Daarom gaat Bayer voor de maatwerk-aanpak. “Ons doel is om nummer 1 te zijn in de ogen van de consument en de klant, en we kunnen niet nummer 1 zijn als we de consument niet kennen, dus daar werken we hard aan,” gaat VK verder. “Om een voorbeeld te noemen, waar ik vandaan kom, in India, geven mensen de voorkeur aan zure tomaten, terwijl mensen in Nederland hun tomaten liever zoet hebben.”

Nico vult aan dat de consument op de eerste plaats komt, terwijl tegelijkertijd de teler zoveel mogelijk wordt ondersteund. “Op die manier offeren we de smaak en duurzaamheid niet op bij het inkruisen van resistentie. Uiteraard introduceren we wel resistente eigenschappen in onze rassen, maar niet ten kost van de factoren die consumenten graag zien.”

Lange termijn
Het veranderen van consumentengedrag, zorgen dat mensen vijf keer per dag groenten en fruit eten, gebeurt niet van de ene op de andere dag. Maar VK verzekert dat Bayer aan de lange termijn denkt. “Bij ons draait het om gezondheid voor iedereen, honger voor niemand, en de afdeling Vegetable Seeds is uniek gepositioneerd om zowel het aspect gezondheid als het aspect honger van onze missie aan te pakken.”