Europese Unie neemt tiende sanctiepakket aan tegen Rusland

Op 24 februari 2023 heeft de Europese Unie (EU) nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen. De sancties bestaan onder andere uit een exportverbod op nog meer onderdelen die Rusland voor wapens kan gebruiken. Ook staan er nieuwe personen en entiteiten op de sanctielijst, en worden extra maatregelen genomen tegen het omzeilen van sancties, zo meldt de Rijksoverheid.

EU: sancties tegen Rusland
De EU heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangenomen. De sancties zijn ingesteld in reactie op de illegale annexatie door Rusland van Oekraïens grondgebied. De sancties blijven nodig om maximale druk uit te oefenen op Rusland, om de agressie in Oekraïne te beëindigen. Dit nieuwe pakket raakt meer dan € 11 miljard aan handelsvolume van Rusland.

De nieuwe sancties in het kort:

Meer personen en entiteiten op de sanctielijst
De EU heeft 121 personen en entiteiten toegevoegd aan de sanctielijst. Het gaat onder andere om:

  • personen die verantwoordelijk zijn voor de Russische ontvoering van Oekraïense kinderen;
  • personen en organisaties die het plunderen van Oekraïense hulpbronnen mogelijk maken;
  • organisaties die betrokken zijn bij de Russische militaire en defensiesector, bijvoorbeeld ontwikkelaars van drones die tegen burgers en civiele infrastructuur worden gebruikt;
  • belangrijke Russische besluitvormers, militaire leiders, leden en aanhangers van de Russische Wagner Group, hoge regeringsfunctionarissen en parlementariërs;
  • proxy-autoriteiten in de door Rusland bezette regio’s;
  • mediaorganisaties, en personen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van desinformatie;
  • drie Russische banken, waarvan de tegoeden worden bevroren.
  • de EU legt ook sancties op aan Iraanse personen en entiteiten die in verband worden gebracht met de levering van drones aan Rusland.

Nieuwe verboden op export en import
De EU stelt meer verboden in op de export van bepaalde goederen. Bijvoorbeeld elektronica, industriële goederen, gespecialiseerde voertuigen en onderdelen voor vrachtwagens en straalmotoren. Ook zijn er nieuwe exportverboden op goederen die militair gebruikt kunnen worden. Denk aan onderdelen die Rusland kan gebruiken voor wapensystemen zoals drones, raketten en helikopters. Daarnaast komen er beperkingen op de export van bepaalde zeldzame grondstoffen en thermische camera's.

Op de import uit Rusland van synthetisch rubber, bitumen en asfalt is een verbod ingesteld.

Extra maatregelen tegen het omzeilen van sancties
De EU wil het omzeilen van de sancties nog moeilijker maken. Een van de maatregelen is een rapportageplicht voor bevroren bezittingen (en bezittingen die bevroren moeten worden). Dat geldt ook voor bezittingen van de Russische Centrale Bank. Het is, zo stelt de EU, met name belangrijk hier inzicht in te hebben voor het mogelijke gebruik van openbare Russische middelen om de wederopbouw in Oekraïne te financieren.

Hebben de sancties tegen Rusland effect?
De Russische economie krimpt en de sancties raken de Russische schatkist. Daarnaast zorgen exportbeperkingen ervoor dat Rusland steeds minder hoogwaardige technologie op voorraad heeft, zoals vliegtuigonderdelen en computerchips. 

Blijvende inzet Europese Unie
De Europese Unie blijft zich inzetten om Oekraïne te steunen in het recht op zelfverdediging tegen de Russische agressie. En om een vreedzame, democratische en welvarende toekomst op te bouwen.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.