voor het eerst ook bij zaadproductie- en veredelingslocatie

Dertien nieuwe ToBRFV-besmettingen in Nederland

Nederland telt momenteel officieel 50 met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) besmette bedrijven. Ten opzichte van het vorige overzicht uit juni 2022 is op 13 nieuwe bedrijven een besmetting vastgesteld. Er werden 4 bedrijven vrijgegeven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Onder hen in ieder geval een bedrijf in de gemeente Lansingerland. Die gemeente ontbreekt ten opzichte van het vorige officiële overzicht in de lijst met gemeenten. 

Hieronder het aantal besmettingen (met tussen haakjes wijziging aantal t.o.v. juni 2022) en de gemeente.

19 (+8) Westland
6 (+1) Hollands Kroon
Reimerswaal
1 Haarlemmermeer
1 (-1) Horst aan de Maas
1 Goerre-Overflakkee
1 Brielle
3 (+1) Steenbergen
1 Zuidplas
1 Noordoostpolder
4 Westvoorne
4 (+1) Midden-Delfland
1 Pijnacker-Nootdorp
2 Waadhoeke
1 Maashorst
1 Peel en Maas
1 (+1) Heusden

Sinds medio 2019 is in totaal op 66 teeltlocaties en op 1 zaadproductie en -veredelingslocatie het virus vastgesteld. In totaal zijn sinds de virusuitbraak 17 locaties vrijgegeven. Op 5 van deze locaties is een nieuwe introductie geweest. Een van deze 5 bedrijven is voor de tweede maal vrijgegeven en 4 bedrijven stapten over op een andere teelt.

De 50 besmette bedrijven staan onder toezicht van de NVWA. Onlangs kondigde de NVWA verscherpte controles op verspreiding van het virus. De NVWA ziet dat er bedrijven zijn met een hogere virusdruk en bedrijven die illegaal planten opzettelijk infecteren met ToBRFV, de zogeheten cross-protectie. De NVWA zegt aanwijzingen te hebben dat, ondanks een eerdere waarschuwing niet met het virus te rommelen, dat toch gebeurt. 

Q-status
Voor ToBRFV geldt in Europees verband een quarantainestatus en meldplicht. Omdat het virus zich, ook wereldwijd, blijft verspreiden staat die status, in ieder geval in Nederland, ter discussie. Nederland pleit al langer voor aanpassing van de huidige Q-status. Tot een aanpassing van de virusstatus naar een Regulated Non-Quarantaine Pests (RNQP)-status, waarbij er meer mogelijkheden zouden komen voor goed onderzoek naar o.a. resistenties, is het nog niet gekomen.

Bron: NVWA


Publicatiedatum:
© /



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.