Slim ventileren in teelt sla: "Voorkom stress en daarmee rand in sla"

De komende maanden is de kans op gevoeligheid voor (ouderdoms)rand en zonnebrand het grootst in de slateelt onder glas. Dit komt vooral doordat er sneller meer geventileerd wordt en het wortelgestel relatief nog minder actief is door de koudere bodem, stipt veredelingsbedrijf Rijk Zwaan aan in een teeltupdate.

Ouderdomsrand
Ouderdomsrand is vooral zichtbaar aan de onderste en meest verdampende bladeren. De bladrand vergeelt en bij sterke verdampingsverschillen kan dit al snel bruine bladranden veroorzaken.

De oorzaak ligt in de verplaatsing van kalium, die zeer mobiel is, die naar het hart wordt getransporteerd. Als de plant door de koude bodem nog onvoldoende actief is, kan het wortelgestel de kalium niet via de wortels opnemen, ook al zit er voldoende kalium in de voedingsoplossing. Dit effect is onomkeerbaar.

Ventileren
Houd om dit te voorkomen de windkant de komende periode nog gesloten en ventileer enkel met de luwe zijde, is het advies van Team Sla van Rijk Zwaan. Plaats een windinvloed op de ventilatie en stel een maximum raamstand in. Ventileer dus voorzichtig, beter een iets hogere temperatuur dan de vochtige lucht te sterk af te voeren. Dit laatste creëert meer stress waardoor de plant makkelijker in de rand zal lopen. Ventileer dan in de loop van de ochtend. De ramen pas openen in de namiddag creëert een te grote verdampingsschok. Om de ingestelde temperatuur te willen realiseren is het gebruik van een schaduwscherm eigenlijk raadzamer dan ventileren.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.