"Strengere stikstofnorm voor steenwolfabriek in 2020 niet haalbaar"

Berichtgeving over ruimere stikstofuitstootregels voor een steenwolfabriek in Roermond hebben tot Kamervragen geleid. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de vragen vanuit Kamerleden De Groot en Hagen van D66 woensdag beantwoord.

Zij erkent dat de fabriek de op twee na grootste ammoniakuitstoter van Nederland is op basis van data uit 2020 en zegt dat er, omdat Den Haag de uitstoot wil terugdringen in heel Nederland, er ook met de steenwolfabrikant 'verkennende gesprekken' zijn gevoerd. Daarmee wil Heijnen aangeven dat zij werk wil maken van het ook bij de fabriek in Roermond 'significant' terugdringen van de stikstofuitstoot.

In 2020 kreeg de fabriek in Roermond van de provincie een nieuwe omgevingsvergunning, waarin gekozen is als norm de maximale Europese norm te hanteren, van 60 mg/m3 ammoniak. De staatssecretaris schrijft dat de provincie een strengere norm, van 30 mg/m3, niet kon opleggen, omdat dit in 2020 'zowel technisch, juridisch als financieel niet haalbaar' was.

De provincie heeft Heijnen laten weten dat er in de vestiging in Roermond vooral constructieve steenwolproducten worden gemaakt,
waarbij relatief veel bindmiddel wordt toegepast. Er zijn volgens het bedrijf geen milieuvriendelijkere bindmiddelen beschikbaar voor deze toepassing.

De provincie heeft Heijnen verder laat weten dat de productie van steenwol bij de fabriek anders is dan de productie van isolatie-materiaal bij andere producenten. Bovendien maakt de fabriek volgens de staatsssecretaris relatief veel zwaardere platen voor op daken en gevels, die aan hogere mechanische eisen moeten voldoen.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven