Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef met cellulosetouw in paprikateelt krijgt vervolg

In het kader van een project van het Platform Tuinbouwreststromen is door telers afgelopen jaar een test uitgevoerd met speciaal tuinbouwgaren. Het gaat om een speciaal voor de paprikateelt ontwikkeld touw door een Duitse producent die voor de tomaten- en komkommerteelt al een cellulosetouw, gemaakt uit hout, aanbood. 

Kwekerij Litjens en Fresh Peppers hebben het touw van producent Biopacks en in samenwerking met Mertens getest. Het totale testoppervlak omvatte ongeveer 2000 m2. 

Resultaat
Het grootste risico tijdens de pilot was dat er veel touwen zouden breken. Dit leidt tot schade aan de plant en verlies van productie. Van breuk bleek gelukkig geen sprake; het touw blijkt sterk genoeg om een volledige teeltcyclus mee te gaan. Wel vertoont het touw nog te veel rek.

Daarom moet tijdens de teelt het touw opnieuw worden opgespannen wat extra werk met zich meebrengt. In eerste instantie dachten de projectpartners dat de rek deels kwam doordat de knoop waarmee het touw aan de plant vast zit verschoof omdat het touw soepeler was. Na een test met verschillende type knopen lijkt het erop dat het type knoop geen invloed heeft op de rek.

Vanuit de producent werd aangegeven dat de rek deels veroorzaakt kan zijn doordat het touw niet voldoende geacclimatiseerd was op het moment dat dit werd ingehangen. Veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen leiden tot extra rek. Omdat het touw gladder en soepeler is, vergt het een andere manier van werken. Het vergt een andere manier van werken om het touw te knopen en ook de machine die gebruikt wordt om het touw op lengte te maken moet worden aangepast om ervoor te zorgen dat het touw niet slipt.

Nieuwe test in 2023
De telers hebben aangegeven beide voldoende reden te hebben om volgend jaar door te gaan met de pilot. Hoewel er nog uitdagingen zijn met betrekking tot de toepassing van het touw, zijn ze ervan overtuigd dat plastic touw op korte termijn vervangen zal moeten worden. In 2023 zal er dan ook een vervolg op de pilot komen waarbij meer telers aan kunnen sluiten om samen sneller tot een manier van werken te komen die past bij de technische eigenschappen van het nieuwe touw.

Het Platform Tuinbouwreststromen ziet de volgende voordelen: toepassing van touw op basis van cellulose maakt hogere verwaarding van het plantmateriaal mogelijk. Dit leidt direct tot lagere kosten in afzet naar composteerders. Daarnaast is er nu ook de mogelijkheid om het materiaal toe te passen als grondstof voor bouwmaterialen.

Bron: Platform Tuinbouwreststromen

Publicatiedatum: