Mooie promotie voor groenteman door hoge prijzen?

Tholen - Hoge groenteprijzen? Gisteren zaten alle media er bovenop. Voor hun nieuwsitem gingen ze te rade bij specialisten en niet bij de supermarkt. Diverse groentemannen, op de markt, in hun winkel en op de veiling kwamen mooi in beeld. Goede promotie maar de meesten rekenen wel hoge prijzen. De Belgische pers ging bij supermarkten langs, daar geen lege schappen zoals in het Verenigd Koninkrijk maar wel een kleiner assortiment.


John Beentjes van Piet Beentjes Groenten en Fruit wordt geïnterviewd op de markt

Hart van Nederland ging lang bij John Beentjes van Piet Beentjes Groenten en Fruithandel en interviewde de klanten bij de marktkraam. John Beentjes vond het wel mooie promotie voor zijn handel. Het is hem gelukt om het hele assortiment voorradig te hebben, voor bladgroenten en import uit Spanje was dat wel lastig, vertelde hij.

Robert Vogel voor de koelcel waarin nog kleine voorraad aan bloemkool staat

Robert Vogel van AGF Direct vertelde vervolgens aan Hart van Nederland waarom consumenten op dit moment meer betalen voor groenten. Hij verwacht dat de prijzen in de toekomst hoger zullen zijn en legt uit waarom een bloemkool van 3 euro waar je met vier personen van kunt eten eigenlijk niet eens duur is.

Klik hier voor het item van Hart van Nederland.

Paul van der Steen, still van filmpje NOS

NOS bracht een bezoek aan Versbest Rosmalen. De klanten van Paul van der Steen vinden een bloemkool van 3,50 wel even schrikken. Advies van de groenteman komt dan van pas, want "er is altijd een alternatief natuurlijk", zegt Paul terwijl hij de witlof wijst. "Niet duur, toch lekker." Volgens Paul zijn mensen niet minder groenten gaan eten, maar ze zijn wel kieskeuriger.

Klik hier voor het item van NOS

Ook Ronald Verschoor van de gelijknamige groentewinkel in Ridderkerk was even te zien op het NOS journaal.

Bij RTL Nieuws kwam Joost Schenkeveld aan het woord. De bloemkool kost bij hem 5,98 euro, een kasbloemkool kost zelfs 7,98 euro. Toch worden ze nog steeds verkocht.  "Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt", zei hij. Klanten hebben het er voor over. "Wie lekker wil eten, koopt zoiets wel. Er is nog vraag naar."  

Omroep Gelderland bezocht diverse groentemannen in Apeldoorn en omgeving. Martijn Laurant van Goudreinet in Nijmegen gaat er creatief mee om: "Een bloemkool kostte een jaar geleden 2,50 à 3 euro. Dat zou nu 4 à 5 euro zijn. Daarom verkopen we kleinere bloemkolen voor 2,99 euro." Van Hees Versmarkt in Twello vindt de prijzen niet echt anders dan vorig jaar. Volgens hem is er al een aantal jaar langer een een dipje in de Spaanse productie, volgens van Hees zijn de prijzen alleen iets hoger door de hogere energieprijzen. 

Ook in Belgie zijn de prijzen hoog. De Morgen ging wel bij een supermarkten lang en constateerde dat Delhaie rode en gele paprika's uit het assortiment hebben geschrapt, maar er zijn geen lege schappen zoals in het Verenigd Koninkrijk. Bij Colruyt is het ook puzzelen. “We zien momenteel een kleiner aanbod uit het zuiden, maar door langdurige samenwerkingen met onze leveranciers kunnen we ons blijven bevoorraden, ook al is dat dus soms een uitdaging”, zegt woordvoerder Eva Biltereyst tegen De Morgen.

Branchevereniging CVAH promootte de markt nog eens extra. Ze checkten de prijzen bij een klein aantal groenten- en fruithandelaren en constateerden: "Voor een goede prijs en kwaliteit moet je toch echt op de markt zijn. Gezond eten tegen de beste prijs!"


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.