"Iedereen wil product uit Israël, maar onze prijzen zijn hoog"

De Israëlische exporteur van verse kruiden en eetbare bloemen Bless weet niet goed wat het moet met de huidige situatie. Terwijl het barre winterweer tot tekorten in Italië en Spanje leidt en Europese kopers zich nu tot Israël wenden voor product, kan het bedrijf niet aan de vraag voldoen vanwege de hogere vraagprijs, zegt Ira Gonen, salesmanager bij Bless. 

"Iedereen wil product uit Israël, maar onze prijzen zijn hoog. Kopers hebben problemen met het Italiaanse product vanwege de kou. Sommigen vertelden ons in Berlijn dat Italië met een vertraging van ongeveer 2-3 weken levert, maar helaas zijn onze prijzen in Israël erg hoog. Ondanks de vraag vanuit Europa naar verse kruiden is het zeer moeilijk voor ons om te leveren. We zitten immers met logistieke issues en ook de wisselkoers helpt ons niet. Maar Europa is niet zo'n grote markt voor ons. We hebben enkele klanten in Tsjechië, Bulgarije en Roemenië. Vrijwel al onze klanten komen uit Oost-Europa. Wat wij overvliegen in rechtstreekse vluchten naar Nederland komen zij daar met auto’s ophalen. Het is een heel moeilijke periode voor iedereen in de wereld. Iedereen probeert gewoon te overleven", legt Gonen uit.

Ze zegt dat de hogere prijzen ook te maken hebben met de gestegen teeltkosten. "Kopers in Europa kijken daarom in de eerste plaats naar Marokko en Kenia, want die zijn goedkoper dan Israël. Al kunnen we niet concurreren op prijs, we weten wel hoe we waarde kunnen bieden."

Bless exporteert jaarrond verse kruiden, waaronder dille, citroenmelisse, munt, salie, basilicum, rucola, tijm, rozemarijn en peterselie. Ze hebben een magazijn op de internationale luchthaven Ben-Gurion in Tel Aviv, van waaruit ze de verse kruiden, exotisch fruit en eetbare bloemen gemakkelijk kunnen verladen naar de verschillende markten.

Rusland was vroeger de belangrijkste exportmarkt voor Bless, maar met de oorlog in Oekraïne is de export naar dat land erg moeilijk geworden. "Rusland is onze belangrijkste markt voor kruiden, met wekelijkse bestellingen. We halen ook kruiden uit Afrika om naar Rusland te zenden. De markt voor verse kruiden is momenteel stabiel. De afzet is niet erg hoog, maar ook niet laag. We krijgen dezelfde bestellingen, vooral vanuit Singapore. Wekelijks verladen we er verse kruiden en eetbare bloemen naartoe, zo’n 20-30 kartons per klant. Het is onze grootste klant op de Aziatische markt."

Voor meer informatie:
Ira Gonen
Bless S.R. Ltd
Tel: +972 3 551 1514 (Israël)
ira@bless-herbs.com  
www.bless-herbs.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven