Genoeg schaduw en aeroponics maken teelt in kas Koeweit mogelijk

CleanGreens heeft eerder dit jaar in samenwerking met hun lokale partner Green Life een aeroponics-systeem van 6000 m2 in gebruik genomen. Dit maakt onderdeel uit van de visie van de overheid om de voedselzekerheid te verhogen. "Koeweit is voornamelijk een woestijnland, het ziet er echt heel anders uit dan Frankrijk of Nederland," zegt Bernhard Baumgartner, commercieel directeur van CleanGreens.

Hij voegt eraan toe dat de grootste uitdaging wordt gevormd door de zomer. Dan kunnen de temperaturen tot meer dan 50 graden Celsius stijgen. "Je hebt dus een teeltomgeving nodig, waarin de planten niet alleen goed kunnen gedijen, maar waar mensen ook goed in kunnen werken." Green Life heeft een driedubbel schaduwsysteem geïmplementeerd om de zon tegen te houden tijdens de warme maanden. Daarnaast hebben ze samengewerkt met Priva voor een klimaatbeheersingssysteem in de kas.

Minder import
Bernhard vertelt dat Koeweit bezig is met het plan "Koeweit 2035", wat erop gericht is om de voedselkwaliteit en -zekerheid in de regio te vergroten door middel van een complete glasteeltsector. "Er staan maar weinig kassen in Koeweit en het duurt nog lang voordat het 2035 is. Ik denk dat het land op de juiste weg is om zijn doelen te bereiken."

De aeroponics-kas van CleanGreens is uniek, omdat er minder water wordt verbruikt dan in de traditionele systemen. Er is maar 10 liter water nodig per kilo geteelde producten. Dit zorgt er ook voor dat de temperatuurbeheersing en balans in het systeem makkelijker is, zonder dat er problemen ontstaan bij de wortels, een veel voorkomend probleem bij een traditioneel systeem in dit klimaat. "Ons systeem is de oplossing voor het telen van kruiden en bladgroenten van hoge kwaliteit in een warme omgeving, dankzij de hoge controle op de temperatuur van de wortels," zegt Bernhard. De kas in Koeweit zal 95 kg bladgroenten produceren per vierkante meter per jaar, waardoor dit ook een oplossing is voor de hoge prijzen en het gebrek aan kwaliteit bij de nu lokaal geïmporteerde producten.

Ondanks de opkomst van vertical farming in de regio heeft Green Life toch gekozen voor aeroponics, vanwege het bedieningsgemak en de controle van de wortels. "Daarom hebben we samengewerkt met partners die een langetermijnvisie hebben," legt Bernhard uit. "Zij voeren marktonderzoek uit en zetten daar alle beschikbare oplossingen tegenover: kassen en vertical farms. Zij kwamen tot de conclusie dat een verticaal systeem financieel niet haalbaar zou zijn."

Voor beide partners is dit project een bewijs van deze technologie in de regio. CleanGreens en Green Life zijn daarom al aan het kijken naar uitbreidingsmogelijkheden in Saoedi-Arabië, Qatar en andere GCC-landen. CleanGreens installeert in 2023 ook in Europa verschillende projecten.

Voor meer informatie:
Bernhard Baumgartner
CleanGreens Solutions
bernhard.baumgartner@cleangreens.ch 
www.cleangreens.ch  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.