Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: CO2-uitstoot kost voor het eerst meer dan 100 euro

De TTF-gasprijs voor de korte termijn blijft net onder de 50 euro bewegen. Ook voor de elektriciteitsprijzen geldt dat er een neerwaartse beweging zichtbaar is, net als voor de gasprijs in de VS. De emissierechten in het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) stijgen wel. Hier is een recordprijs genoteerd. In deze crisisupdate onder meer meer hierover.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 ligt ook woensdagochtend opnieuw (nipt) onder de 50 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Toenemend aanbod en zacht weer zorgen voor de prijsdaling van de gasprijs, schrijft energiehandelsplatform Powerhouse in een weekupdate. Men waarschuwt: "De dalende gasprijzen afgelopen week zeggen niets over de toekomst. Sterker nog: wij moeten er serieus rekening mee houden dat gas uit Rusland en Groningen definitief verleden tijd is. Noorwegen zal de hoofdleverancier blijven, aangevuld met LNG. En daar zit de bottleneck, want de LNG-stroom zal in steeds grotere mate ook interesse vanuit China gaan ondervinden."

De gasprijs in de Verenigde Staten daalt ook. Hans van Cleef van marktonderzoeksteam Publieke Zaken Energy Research & Strategy (PZ ERS) wijst erop.

Eurostat becijfert dat de Europese gasconsumptie met 19% is gedaald in de periode augustus 2022-januari 2023 vergeleken met dezelfde periode in 2017-2022. Nederland zit in de onderste helft als land met een in vergelijking met andere EU-landen grote besparing. Alleen Malta en Slowakije bespaarden niet.

Op Twitter wijst energieanalist Yan Qin van Oxford Energy op een unicum voor de EU ETS-prijs. Die kwam boven de 100 euro uit. Het Europese Emissiehandelssysteem laat bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot.

Ook bij Powerhouse staan ze daarbij stil, net als bij de elektriciteitsprijsontwikkelingen. De verwachting is dat er minder opwek is van zonne-energie, maar dat aantrekkende wind samen met een milde temperatuur een verdere daling van de elektriciteitsprijzen mogelijk maakt. Lees hier de hele Powerhouse-update. 

Als er veel stroom uit wind of zon wordt opgewekt, is opslaan voor later interessant. Alfen uit Almere, actief in energieopslag, plaats hiervoor een grote batterij in Zeeland, schrijft Omroep Flevoland. 

Geen nieuws, wat eigenlijk telkens terugkerend en door velen in de glastuinbouw ook al gemerkt, is het nieuws dat de energietransitie sneller gaat dan het elektriciteitsnet in Nederland aankan. Dat meldt netbeheerder Stedin bij bekendmaking van haar jaarcijfers. Onder meer de NOS schrijft erover. De netbeheerder roept bedrijven op vooral stroom te gebruiken als er veel uit natuurlijke bronnen zoals wind en zon wordt opgewekt. In de glastuinbouw gebeurt dat al. Telers helpen het net balanceren, andersom ook door terug te leveren bij een tekort. 

BNR schrijft, op basis van marktonderzoek van S&P Global, dat het recessiegevaar in de eurozone geweken lijkt. Lees hier meer.