Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Growers United ziet areaal groeien

"Kennis en ervaring tomatentelers kunnen zij nu ook toepassen op hun komkommers"

Het komkommerareaal van Growers United wordt in 2023 opgeschaald van 40 naar 57 hectare. Daar wil de coöperatie tegemoet komen aan de stijgende vraag, vertelt Wim van den Berg, Marketing Manager bij Growers United. Bij Growers United zien ze echter nog steeds ruimte voor verbetering. Waar valt in de komkommerteelt een waardevermeerdering toe te passen? 

De komkommer is een populaire vruchtgroente. In 2021 was ze in Nederland zelfs de meest verkochte groente in het schap, zowel qua aantal kilo’s als de prijs per product. Ook in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is de komkommer populair, en dat in Nederland over de hele breedte van de bevolking.

Waardevermeerdering door introduceren van meer variatie
Het gaat dus goed met de komkommer, maar het kan altijd beter. Waar kan er extra waarde worden toegevoegd? Onderzoek van IRI NL toont aan dat als het om reguliere komkommers gaat, er tussen 2021 en 2022 nauwelijks groei te zien is qua aantal kilo’s. Bij snackkomkommer daarentegen was er wel een forse groei zichtbaar van zo’n 27%.

"Om extra waarde te creëren in het schap, zou het komkommer-assortiment verder kunnen worden uitgebreid, zoals bij de tomaat," aldus Wim. "Bij deze populaire groente is namelijk niet alleen een variatie zichtbaar in formaat of biologische teelt, maar wordt er ook stevig ingezet op smaak en gemak. Denk bijvoorbeeld aan de snacktomaat of de cherrytrostomaat, om enkele varianten te noemen."

Betere houdbaarheid door bescherming in de kas en in het schap
Ook wat betreft houdbaarheid kan innovatie uitkomst bieden. Het feit dat komkommers nu vaak in folie worden verpakt, heeft volgens Wim alles te maken met hun gevoeligheid voor ethyleen. Deze stof wordt door andere groenten en fruit uitgescheiden maar zodra komkommers daarmee in aanraking komen, vermindert hun houdbaarheid aanzienlijk. Het in folie verpakken creëert een extra beschermlaag, waardoor komkommers 5 tot 7 dagen langer goed blijven. Hoe mooi zou het zijn als innovatie het gebruik van folie straks onnodig maakt?

Naast een betere bescherming tegen ethyleen is bescherming tegen virussen die de plant kunnen aantasten ook een belangrijke reden om nieuwe varianten te gaan kweken. Via veredeling zou de resistentie van deze komkommers tegen schadelijke invloeden van buitenaf kunnen worden verhoogd.

Kennis en ervaring toepassen vanuit de tomatenteelt
"De recente virusdruk in de tomatenteelt was de aanleiding dat sommige tomatenkwekers de overstap maakten naar de komkommerteelt," legt Wim uit. "Tomatenkwekers zijn goed bekend met het proces van veredelen en het introduceren van verbeterde varianten. De kennis en ervaring die zij hebben opgedaan tijdens de tomatenteelt, kunnen zij nu ook toepassen op hun komkommers."

Bij Growers United worden alle komkommers aan de hogedraad geteeld, zoals ook de tomatenteelt aan de hogedraad gebeurt. De teeltwijze komt niet alleen de houdbaarheid, maar ook de kwaliteit en smaak van de komkommers ten goede. Normaliter gaan komkommers gemiddeld 30 dagen mee; vanaf de bloem tot aan de consumptie. Maar door het toepassen van de hogedraad-teeltmethode kunnen komkommers in plaats van in 22 dagen al in 15 dagen worden geoogst. Zo worden zeven kostbare dagen gewonnen en kan de route vanuit de kas naar de keuken van de consument in recordtijd worden afgelegd.

Voor meer informatie:
Growers United
info@growersunited.nl   
www.growersunited.nl

Publicatiedatum: