Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Nieuw gashandelsplatform bedreigt TTF en prijsplafond

De TTF-gasprijs is ook maandag onder de 50 euro per megawattuur afgesloten. Dinsdagochtend ligt de prijs voor een maartcontract op 48 euro en een beetje. De bodem, die na een gestage daling al aardig bereikt leek, blijkt nog iets dieper te zijn. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 ligt ook dinsdagochtend onder de 50 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

Ook de daggasprijs ligt op een vergelijkbaar niveau onder de 50 euro, net als alle contractprijzen tot september 2023. De gasprijsniveaus tot aan de winter van 2024 liggen dicht bij elkaar. Dinsdagochtend ligt de prijs voor een wintercontract voor 2024 op 54,6 euro per megawattuur. Ook hier is sinds half december de prijs flink gaan zakken. Op 15 december lag de prijs hier nog op 94,75 euro.

De Amerikaanse uitbater van het handelsplatform voor gas in Amsterdam, de Intercontinential Exchange (ICE), opende dinsdag een extra gas- en grondstoffenbeurs in Londen. Hiermee kunnen handelaren het Europese prijsplafond op gas omzeilen. "Amsterdam kan hier last van krijgen", denkt gasexpert Jillis van den Beukel, zo schrijft BNR

Als het aan de VVD ligt, krijgt gas van eigen bodem altijd de voorkeur ten opzichte van geïmporteerd gas. Zelfs als import de goedkopere optie is. Dat schrijft BNR, dat het een koerswijziging noemt van de VVD. De partij pleitte juist altijd voor de goedkoopste optie. De VVD kijkt voor het gas naar de Noordzeebodem, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat Kamerlid Erkens maandag indiende

Het FD schrijft dat de aanleg van stadswarmtenetten op losse schroeven staat. Meer dan de helft van de Nederlandse projecten voor stadswarmtenetten ligt stil, weet de krant, doordat energiebedrijven weigeren nog langer geld te steken in dit alternatief voor gasverwarming. Volgens de energiebedrijven maakt de nieuwe warmtewet hun investeringen onrendabel. De krant schrijft over een inventarisatie van brancheorganisatie Energie Nederland. De nieuwe warmtewet moet in 2025 in gaan. Energiebedrijven en gemeenten overleggen deze week met de minister. 

De Nationale Mileudatabase is kritisch op de warmtepomp, die minder goed voor het milieu zou zijn dan eerder gedacht. Lees hier meer.