Noodtoestand Nieuw-Zeeland na cycloon Gabrielle

De cycloon Gabrielle heeft Nieuw-Zeelandse telers zwaar getroffen. Sommigen hebben alles verloren. Sommige appeltelers zijn net begonnen met de oogst en de bomen hingen vol met appels die wachtten om geoogst te worden. Velen hebben niets meer over. Ook avocadotelers zijn getroffen, terwijl er ook verhalen bekend zijn over ondergelopen kassen. 

Lokale bronnen zeggen dat verschillende kassen onder water zijn gelopen. De lokale nieuwswebsite Grower2Grower heeft foto's gedeeld van de getroffen bedrijven en heeft telers geadviseerd wat ze kunnen doen tegen deze overstromingen.

Avocadotelers in Northland zwaar getroffen door cycloon Gabrielle
Volgens avocadoteler Mike Eagles in Maungatapere is de avocado-oogst van volgend jaar "nu al hopeloos", door de schade die het fruit en de bomen hebben opgelopen door regen en wind. Zijn tien hectare grote boomgaard was maandagochtend al "absoluut gehavend", met regenmeters die al een dag voordat het ergste van de cycloon werd verwacht, volliepen, zegt Eagles.

Steun van de regering
De regering stelt 4 miljoen dollar beschikbaar om boeren, telers, whenua Māori-eigenaars en plattelandsgemeenschappen te helpen bij het mobiliseren en coördineren van de herstelinspanningen.

Dit is een eerste financiering om in de onmiddellijke en dringende behoeften te voorzien.

Het Ministry for Primary Industries (MPI) werkt nauw samen met sectorgroepen om te bepalen waar de nood het hoogst is.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.